Άρχισε σήμερα στην Πάφο η δωρεάν δειγματοληψία για τη διενέργεια περίπου 1000 ανιχνευτικών ελέγχων (tests) RNA προς εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού στην Πάφο.

Η δειγματοληψία άρχισε στις 8.00 π.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 4.00 μ.μ., στην πρώην «Οικία Επάρχου», ενώ αυτή θα συνεχιστεί την Κυριακή, τη Δευτέρα και, ενδεχομένως, και την Τρίτη.

Ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος, αναφερόμενος στα τεστ που ξεκινούν σήμερα, παραδέχτηκε ότι ένα μικρό ποσοστό ατόμων δεν εντοπίζονται στις κλήσεις που τους έκανε η δημοτική αρχή, ενώ ένα ποσοστό κοντά στο 18%, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, φοβούνται να προσέλθουν στο χώρο της δειγματοληψίας.

Εξήγησε ότι ο κατάλογος αποτελείται από 1300 άτομα και περιμένουν ανταπόκριση τουλάχιστον από 1000 άτομα.

Επεσήμανε δε, ότι το μεγάλο αυτό δείγμα θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την διυπουργική επιτροπή και τους επιστήμονες, για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για τα επόμενα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Η επιλογή των 1.000 ατόμων έγινε τυχαία από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν διαστρωμάτωσης βασισμένης σε δημογραφικά κριτήρια (ηλικία, φύλο) τα οποία όρισε η επιστημονική/επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου, για να διασφαλιστεί στατιστικά το δείγμα. Η λήψη δείγματος γίνεται από την εγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία NIPD Genetics.

Οι επιλεγέντες ενημερώνονται τηλεφωνικά για τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα προσέλευσης εκάστου εξ αυτών. Θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το δελτίο ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση του email τους. Εάν δεν διαθέτουν δικό τους email, θα πρέπει να έχουν το email συγγενικού τους προσώπου. Τονίζεται ότι η πρόσκληση για δειγματοληψία είναι αυστηρά προσωπική για όσους λάβουν τηλεφώνημα.

Οι επιλεγέντες θα κατανεμηθούν σε ομάδες που θα προσέρχονται στον χώρο ανά δύο ώρες και θα παραμένουν στα αυτοκίνητά τους μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός. Θα πρέπει να φέρουν προστατευτικές μάσκες προσώπου, ενώ σε περίπτωση που δεν διαθέτουν, θα τους παραχωρούνται από τον Δήμο Πάφου επιτόπου.

Κατόπιν ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν διαθέσιμα αποθέματα για τη διενέργεια του ελέγχου αντισωμάτων, θα διενεργείται μόνον έλεγχος RNA, ο οποίος είναι και ο πλέον σημαντικός και απαραίτητος για την ανίχνευση ενεργών κρουσμάτων. Ο έλεγχος για τα αντισώματα θα διενεργηθεί αργότερα.

Για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής, ο Δήμος Πάφου, ο Δήμος Πέγειας, οι κοινότητες Χλώρακας και Έμπας, καθώς και το ΕΒΕ Πάφου και η Επαρχιακή Επιτροπή Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ, θα συνεισφέρουν από 10.000 ευρώ έκαστος, ενώ το Υπουργείο Υγείας θα συνεισφέρει το ποσό των 50.000 ευρώ. Ο Δήμος Πάφου συνδράμει επίσης την όλη προσπάθεια με ομάδα του προσωπικού του και ομάδα εθελοντών.