Οι επιδημιολόγοι άρχισαν ήδη να διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη των επόμενων χαλαρώσεων, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί ενώπιον της Τεχνικής Επιτροπής και της διυπουργικής, με τον τελευταίο λόγο να τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα λάβει αποφάσεις περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Όλοι προκρίνουν ότι και η επόμενη φάση των χαλαρώσεων θα γίνει με αργά βήματα, ούτως ώστε να μην υπάρξει κάποιο πισωγύρισμα.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα “Πολίτης” στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ζήτημα της επαναλειτουργίας των χώρων εστίασης, με κάποια μέλη της επιδημιολογικής ομάδας να συμφωνούν και άλλα να διαφωνούν ως προς το αν θα πρέπει να ανοίξουν οι χώροι από 1η Μαρτίου, με την ημερολογιακή συγκυρία της εορταστικής περιόδου των καρναβαλιών να τους ανησυχεί.

Σε περίπτωση που ανοίξουν οι χώροι εστίασης από τις αρχές του Μάρτη, κατά την περίοδο δηλαδή του καρναβαλιού, θα είναι μεν μια σημαντική οπωσδήποτε ένεση για τον κλάδο της εστίασης, όμως εκφράζεται η ανησυχία ότι οι πολίτες θα χαλαρώσουν απότομα και δεν θα τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σύμφωνα με τον “Πολίτη”, η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή προσανατολίζεται περισσότερο στο να προτείνει οι χώροι εστίασης να ανοίξουν πριν τις 15 Μαρτίου, δηλαδή πριν την Καθαρά Δευτέρα, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει με παράλληλη επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων και αυστηροποίηση των περιορισμών σε κλειστούς χώρους.

Το πότε θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης επηρεάζει και την άρση άλλων μέτρων, όπως είναι η βραδινή απαγόρευση, η οποία ενδεχομένως να αλλάξει και αντί στις 21:00 το βράδυ να μεταφερθεί στις 22:00.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις συναθροίσεις σε οικίες γίνεται συζήτηση να εφαρμοστεί το μέτρο των 10 ατόμων ανά οικία την ίδια περίοδο που θα επαναλειτουργήσουν και οι χώροι εστίασης. Παράλληλα, τα sms φαίνεται να παραμένουν μέχρι το τέλος του μήνα, με τις σκέψεις για αύξησή τους από 2 σε 3 να κερδίζουν έδαφος.

Ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης, σε σημερινές του δηλώσεις στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν καρναβάλια, λόγω του ότι θα παρατηρηθεί συνωστισμός και συγκεντρώσεις πολλών ατόμων.

Αν υπάρξουν κάποιες χαλαρώσεις αυτές πρέπει να είναι πολύ καλά στοχευμένες για να μην μας επιδεινώσει την καλή επιδημιολογική εικόνα, πρόσθεσε.

Για τους χώρους εστίασης ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα και τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα παρθούν αποφάσεις, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για άνοιγμα των γυμναστηρίων και επιστροφή μαθητών στα σχολεία: «Θα μπορούσαν να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία αλλά και άλλες δραστηριότητες όπως τα γυμναστήρια».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται δύο σενάρια.

Το πρώτο προκρίνει την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων την πρώτη Μαρτίου, ενώ το δεύτερο, το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος, θέλει την επιστροφή πρώτα των μαθητών της πρώτης και δευτέρας Λυκείου για να ακολουθήσει περί τα μέσα Μαρτίου η επιστροφή των μαθητών των γυμνασίων.