Εν μέσω αντιδράσεων η Τουρκία συνεχίζει τις προετοιμασίες της για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Αγία Σοφία θα παραμείνει κλειστή για τους επισκέπτες, προκειμένου ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Πολιτισμού να επιθεωρήσουν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες.

Όπως έγραψε η Hurriyet θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Την ίδια ώρα απτόητος να συνεχίσει το έργο του εμφανίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις αντιδράσεις τόσο της διεθνούς κοινότητας όσο και εντός Τουρκίας.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Λάβαμε αυτήν την απόφαση εξετάζοντας ποια είναι τα δικαιώματα μας, τι θέλει το έθνος μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Παράλληλα, ο Ερντογάν θέλει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα με την επιλογή της 24ης Ιουλίου για την πρώτη προσευχή, καθώς εκείνη την ημέρα συμπληρώνονται 97 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί διαρκώς.