Στην αναστολή της ποινικής υπόθεσης, που αφορά το ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera και άλλα γεγονότα που σχετίζονται με το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, προχώρησε σήμερα το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Η υπόθεση θα επανακαταχωρηθεί το επόμενο διάστημα ενώ το κατηγορητήριο αναμένεται να περιλαμβάνει τις ίδιες κατηγορίες. Η διαδικασία ωστόσο, δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το Κακουργιοδικείο κατά τη σημερινή διαδικασία απάλλαξε τους κατηγορούμενους, από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.
Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Al Jazeera είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής Χριστάκης Τζιοβάνη, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης και ο Αντώνης Αντωνίου εκ των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας του κ. Τζιοβάνη.

Σύμφωνα μετά όσα ανέφερε η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, η παρούσα υπόθεση «δεν μπορεί να συνεχίσει», λόγω της αλλαγής της παρούσας σύνθεσης του Δικαστηρίου, για να σημειώσει πως «η ποινική υπόθεση θα πρέπει να ανασταλεί και να καταχωρηθεί νέα».

Όπως είπε «ενόψει της υφιστάμενης δικαστικής μεταρρύθμισης και του γεγονότος ότι δεν παρέχεται χρόνος για την εκδίκαση της παρούσας υπόθεσης δεν μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία, λόγω αλλαγής της παρούσας σύνθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο ηγέρθηκε θέμα από τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, όπως η υπόθεση εξεταστεί υπό νέα τη σύνθεση του νεοσύστατου εφετείου που αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Ιουλίου.

Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων έχουν επιφυλαχθεί σε προηγούμενη δικάσιμο όπως διασφαλίσουν τα δικαιώματα των πελατών τους και εγείρουν τις προδικαστικές ενστάσεις τους τόσο στο ζήτημα της αδυναμίας διάπραξης του αδικήματος, όσο και της εγκυρότητας των κατηγοριών, υπό τη νέα σύνθεση του δικαστηρίου.