Σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα, η οποία στην τελευταία της έκδοση είχε εξώφυλλο μια εικόνα του Ιωάννη-Παύλου Β΄να κρατά έναν σταυρό πάνω στον οποίο υπήρχε μια κούκλα μωρό, αποσύρθηκε σήμερα από σημεία πώλησης σε ταχυδρομεία και κρατικά ελεγχόμενα πρατήρια υγρών καυσίμων στην Πολωνία, εν μέσω της έντονης συζήτησης για τον χειρισμό υποθέσεων κακοποίησης παιδιών από τον ίδιο.

Οι κατηγορίες σε ένα νέο βιβλίο και τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ ότι ο καρδινάλιος Κάρολ Βοϊτίλα, ο οποίος επρόκειτο να εκλεγεί πάπας – ο πρώτος Πολωνός ποντίφικας – το 1978, με το όνομα Ιωάννης-Παύλος Β΄, ήταν ενήμερος για υποθέσεις παιδεραστίας στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Πολωνίας, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, έχουν προκαλέσει διχασμό και οργή σε ένα από τα πιο θρησκευόμενα Ρωμαιοκαθολικά κράτη της Ευρώπης.

Ενώ πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι οι αποκαλύψεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια επανεκτίμηση της κληρονομιάς του Ιωάννη-Παύλου, θρησκευτικοί συντηρητικοί μιλούν για μια αριστερή συνωμοσία, όπως την καταγγέλλουν, για την απαξίωση ενός προσώπου που βρίσκεται στον πυρήνα της ταυτότητας του έθνους. Ήταν πάπας από το 1978 μέχρι τον θάνατό του το 2005.

Η φωτογραφία δημοσιεύεται στο εξώφυλλο της σατιρικής και έντονα αντικληρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Nie, η οποία ιδρύθηκε από τον Γιέρζι Ούρμπαν, εκπρόσωπο κομμουνιστικών κυβερνήσεων της Πολωνίας τη δεκαετία του 1980, ο οποίος χαρακτηρίζεται «Γκέμπελς του στρατιωτικού νόμου» από την αντικομμουνιστική αντιπολίτευση.

Ο Ούρμπαν παρέμενε αρχισυντάκτης της εφημερίδας μέχρι τον θάνατό του πέρυσι.

Ο Ντάνιελ Ομπάιτεκ, διευθύνων σύμβουλος της κρατικά ελεγχόμενης πολωνικής εταιρείας πετρελαίου PKN Orlen, δήλωσε στο twitter ότι ο όμιλος αποσύρει το τελευταίο τεύχος του περιοδικού από τα σημεία πώλησής του.

«Έχουμε χώρο για όλα τα έντυπα, αλλά δεν υπάρχει συγκατάθεση για ρητορική μίσους και καταστροφή της αυθεντίας του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β’», έγραψε στο twitter.

Ο Ομπάιτεκ είναι στενός σύμμαχος του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη. Υπό την ηγεσία του η Orlen έχει επεκταθεί πέρα από τις βασικές της πετρελαϊκές δραστηριότητες και έχει πρακτορεία εφημερίδων και έναν εκδότη τοπικής εφημερίδας.

Το ελεγχόμενο από το κράτος ταχυδρομείο ανέφερε επίσης ότι αποσύρει τη Nie από τα σημεία πώλησης, αν και δεν συνέδεσε ρητά την απόφαση με την εικόνα του πάπα.

«Λόγω υπολογισμών και επιχειρηματικών κινδύνων, αποφασίσαμε να αποσύρουμε αυτό  το έντυπο, ξεκινώντας από το τρέχον τεύχος», είπε το ταχυδρομείο στο Reuters μέσω email.

Στον λογαριασμό της στο twitter, η Nie χαρακτήρισε την απόφαση των ταχυδρομείων «σκανδαλώδη» και τον Ομπάιτεκ «λογοκριτή».

Σύμφωνα με την πολωνική νομοθεσία για τον Τύπο, είναι παράνομο για τους διανομείς να περιορίζουν την πώληση έντυπων μέσων λόγω περιεχομένου ή της πολιτικής τους γραμμής.

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας ενέκρινε ψήφισμα την Πέμπτη υπερασπίζοντας το όνομα του Ιωάννη Παύλου Β’, κυρίως χάρη στις ψήφους Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος PiS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters