Ολοκληρώθηκε για σήμερα λίγο πριν τη μία μετά το μεσημέρι  ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η θανατική ανάκριση για τον εθνοφρουρό Θανάση Νικολάου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας πριν από 19 χρόνια και θα συνεχιστεί αύριο.

Προτού ξεκινήσει η κατάθεση του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Σάββα Μάτσα, η δικαστής ανέγνωσε την απόφασή της, σχετικά με το αίτημα της οικογένειας Νικολάου, να καταθέσει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη και να επανακλητευθεί ο υπαστυνόμος Μελής Αντωνίου, ο οποίος θα έδινε κατάθεση αναφορικά με νέα μαρτυρία που είχε προκύψει.

Η δικαστής Ντόρια Βαρωσιώτου απέρριψε τόσο το αίτημα για κατάθεση από την Ιατροδικαστή, επειδή δεν είχε εμπλοκή στην υπόθεση όσο και το αίτημα επανακλήτευσης του υπαστυνόμου Μελή Αντωνίου, μετά τη νέα μαρτυρία που δόθηκε από πολίτη στις Αρχές, ότι κάποιος του ομολόγησε πως με άλλα άτομα κτύπησαν και σκότωσαν το Θανάση Νικολάου.

Στην κατάθεση του ο ποινικός ανακριτής Σάββας Μάτσας αναφέρθηκε στις συνθήκες διαβίωσης του Θανάση Νικολάου στον Λόχο Στρατηγείου στα Πολεμίδια όπου υπηρετούσε τονίζοντας πως ζωή του στο στρατόπεδο ήταν μαρτυρική», «δεχόταν συνεχές και ανελέητο bulling, κυρίως από τρεις συγκεκριμένους στρατιώτες».

Ακολούθως ο κ. Μάτσας είπε ότι «δύο μέρες πριν το θάνατό του ο Θανάσης ζήτησε μετάθεση από τον επιτελάρχη του στρατοπέδου ο οποίος του απάντησε να κάνει υπομονή και πως του έμειναν μόνο μερικοί μήνες. Το περιστατικό που τον οδήγησε να ζητήσει τη μετάθεση, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μάτσα, συνέβη δύο μέρες πριν, όταν επιστρέφοντας το βράδυ από τη σκοπιά εντός του θαλάμου του μύρισε κάτι όπως το λιβάνι και ρώτησε τους υπόλοιπους στρατιώτες τι κάνουν.

Αυτοψία στη σορό διενήργησε ο κ. Σταυριανός και μας παρεξένεψε, πως είναι δυνατό, ένας ιατροδικαστής που καλείται από το κράτος, χωρίς να πάρει εξοπλισμό, χωρίς νεκροψία μέσα σε 10-15 λεπτά να καταλήξει ότι πρόκειται σε αυτοκτονία, διερωτήθηκε ο κ. Μάτσας.

«Δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση υπόθεσης στα 37 χρόνια που ήμουν στη Νομική Υπηρεσία», «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, κανένα βαθούλωμα στη σκηνή, δεν υπάρχει στον Θανάση κανένα συμβατό τραύμα με την πτώση από ύψος, πόσο μάλλον από 30 μέτρα» είπε ο κ. Μάτσας με έντονο ύφος.

Με αυτές τις σοβαρές παραλείψεις σε αυτή την υπόθεση υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας ανέφερε ακόμη πως  όταν κλήθηκε ο κ. Σταυριανός ετοίμασαν 40 ερωτήσεις να του κάνουν και από την 1 μέχρι την 39 απαντούσε ότι δεν έχει κάτι να πει, «στην 40 ρωτήσαμε αν θα απαντά το ίδιο και είπε, ναι, και αναγκαστήκαμε να διακόψουμε» κατέληξε.