Σε απολογισμό για όλους τους τομείς της διακυβέρνησης της χώρας, προέβηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, για τις πρώτες εκατό μέρες που βρίσκεται στην Προεδρία.

Στην εισαγωγή του ο Πρόεδρος υπέδειξε ότι σε αυτούς τους λίγους μήνες έχει παραχθεί σημαντικό έργο, το οποίο αποτελεί το κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης με τον λαό.

Ο Πρόεδρος Χριστδουλίδης ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί Σχέδιο δράσης για αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στεγαστικής πολιτικής, αλλά και ενίσχυσή του με νέα Σχέδια, για αύξηση του οικιστικού αποθέματος και τη δημιουργία σχεδίου προσιτής κατοικίας είτε με ενοίκιο είτε για ιδιοκατοίκηση. Ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων κατά 5% με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2023.

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση έδωσε έμφαση στην επίλυση υφιστάμενων προβλημάτων. Ξεκίνησε με την παιδεία λέγοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα και μια παιδεία ανοικτών οριζόντων με διευρυμένες επιλογές για τους νέους. Μετά από διαβούλευση κατατέθηκε στη Βουλή ολοκληρωμένη πρόταση αναφορικά με το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά με το οποίο αντιμετωπίζονται οι προηγούμενες στρεβλώσεις. Αποφασίστηκε όπως είπε, η επέκταση των Ολοήμερων σχολείων.

Στον τομέα της υγείας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι υλοποιήθηκαν μέτρα προς βελτίωση και ενίσχυση των Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Λευκωσίας, με θεσμοθέτηση διαδικασιών τύπου «fast track» και στελέχωση τους με περισσότερους ιατρούς.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναβάθμισης των εξωτερικών ιατρείων και η αύξηση των προσφερόμενων απογευματινών χειρουργείων», είπε. Το Υπουργικό ενέκρινε δύο σχέδια χορηγιών ύψους 7,5 εκατ. για αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού υψηλής ποιότητας από τις κλινικές.

Σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική ο Πρόεδρος ανακοίνωσε σήμερα την αύξηση κατά 5% του επιδόματος χαμηλοσυνταξιούχων με αναδρομική ισχύ από 1η Ιουνίου του 2023. Της αύξησης θα επωφεληθούν περίπου 22.400 νοικοκυριά.

Επανέλαβε την αύξηση του επιδόματος μάνας και την εφάπαξ παραχώρηση ποσού για οικογένειες με τρία ή περισσότερα τέκνα. Αυξήθηκε όπως είπε, η χορηγία για αγορά τροχοκαθισμάτων προς όφελος 500 ατόμων με αναπηρίες.

Για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι 2.716 άτομα έφυγαν από την Κύπρο ενώ το τελευταίο δίμηνο ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που αποχώρησαν είναι μεγαλύτερος από τις αφίξεις για πρώτη φορά.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ενισχύθηκε η υπηρεσία ασύλου με 27 επιπρόσθετους εξεταστές και θα ενισχυθεί περεταίρω. Η Κύπρος όπως είπε χρειάζεται την στήριξη της ΕΕ για το θέμα. Προχώρησε η αποστολή στη Βουλή του νομοσχεδίου για το Υφυπουργείο Μετανάστευσης.

Για την οικονομία ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στο τρίπτυχο δημοσιονομική πειθαρχία, σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Είπε ακόμα ότι η έκδοση ομολόγου ύψους €1 δις. δεκαετούς διάρκειας, επιτρέπει πρόσβαση σε νέους επενδυτές.

Για τα εργασιακά, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στην επίτευξη της νέας μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ, με το ποσοστό καταβολής της να αυξάνεται από 1η Ιουνίου στο 66.7%, έναντι του προηγούμενου 50%, ενώ μίλησε για την κατάθεση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της τηλεργασίας.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια αναφέρθηκε στην παράταση στην επιδότηση του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης, το οποίο μένει να δούμε εάν θα λήξει στο τέλος του μηνός.
Αναφέρθηκε επίσης στην συνεργασία με το Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ αλλά και για την προοπτική της διασύνδεσης φυσικού αερίου/υδρογόνου.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι συνεχίζει η κυβέρνηση τις επαφές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιτυχή κατάληξη του νομοσχεδίου που ψήφισε η Βουλή για το ΦΠΑ 5% στην πρώτη κατοικία.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ανάγκη για την ανασύνταξη του κράτους και η θεμελίωση των αρχών της «χρηστής διακυβέρνησης» και στη Σύσταση και λειτουργία από τον Μάιο, της πρότυπης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και την ετοιμασία για πρώτη φορά Νομοσχεδίου για τους Συμβούλους-Συνεργάτες των Μελών της Κυβέρνησης

Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση συγκεκριμένου πλάνου και στρατηγικής, μια τεράστια διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.
Ετοιμάζεται, όπως είπε, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Στεγαστικής πολιτικής ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση, πρόσθεσε, σε συνεργασία με όλους τους εποπτικούς φορείς, λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσει να επιδεικνύει μηδενική ανοχή.