«Η μεγάλη ρωσική φάλαγγα βορειοδυτικά του Κιέβου έχει σημειώνει μόνο μικρή πρόοδο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και υφίσταται συνεχείς απώλειες στα χέρια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», αναφέρει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στο πρωινό ενημερωτικό του σημείωμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει υπάρξει μία αξιοσημείωτη ελάττωση στη συνολική ρωσική αεροπορική δραστηριότητα πάνω από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες, «πιθανώς λόγω της απρόσμενης αποτελεσματικότητας και ανθεκτικότητας των ουκρανικών δυνάμεων αεράμυνας».

Τέλος, το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας επισημαίνει ότι παρά προηγούμενες δημόσιες διαβεβαιώσεις από τον Πούτιν περί του αντιθέτου, η Ρωσία έχει στείλει στην Ουκρανία κληρωτούς στρατιώτες και όχι μόνο επαγγελματίες στρατιωτικούς.

«Καθώς τα θύματα αυξάνονται, ο Πρόεδρος Πούτιν θα υποχρεωθεί να αντλήσει (προσωπικό) από όλες τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες πηγές για να αντικαταστήσει τις απώλειες», καταλήγει η πρωινή ενημέρωση από το Λονδίνο.

Τη νύχτα το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας είχε ενημερώσει πως έμπειροι μισθοφόροι από ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες έχουν αναπτυχθεί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία ώστε να υποστηρίξουν τη ρωσική εισβολή.

Σημειωνόταν πως το ρωσικό κράτος «σχεδόν σίγουρα διατηρεί εκτενείς δεσμούς με ρωσικές ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις».

Η νυχτερινή ενημέρωση κατέληγε με τη σημείωση ότι οι εταιρείες αυτές έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές χώρες, όπως η Συρία, η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ενώ επιχείρησαν για λογαριασμό του ρωσικού κράτους.