Στο συμβούλιο υπουργών Ενεργείας που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 2 Μαΐου θα συζητηθεί ο τρόπος πληρωμής της Gazprom στην ΕΕ, μετά την απαίτηση των Ρώσων να πληρώνονται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μην υποκύψουν στο αίτημα της Ρωσίας για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς η ήπειρος παλεύει να τηρήσει μία ενιαία στάση απέναντι στην προσπάθεια της Μόσχας να μετατρέψει την ενέργεια σε όπλο.

Η Gazprom έκλεισε τις στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία, σε μία δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στις μεγάλες οικονομίες της Ένωσης και ειδικά στη Γερμανία και Ιταλία, που σε λίγες ημέρες θα κληθούν να λάβουν οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο πληρωμής των συμβολαίων με τη Gazprom.

Η Φον ντερ Λάιεν, που χαρακτήρισε εκβιασμό τη ρωσική κίνηση, σημείωσε πως ενδεχόμενες πληρωμές σε ρούβλια θα συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

O υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, συμφώνησε ότι η πληρωμή θα πρέπει να γίνει σε ευρώ ή δολάρια, αλλά προειδοποίησε ότι θα πρέπει η Ευρώπη να είναι έτοιμη για ευρύτερη διακοπή των εισροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πηγές της Gazprom, 4 ευρωπαϊκές εταιρείες (που δεν προσδιορίζονται) έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια, ενώ ακόμη 10 έχουν ανοίξει λογαριασμούς στη Gazprombank.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι η ιταλική Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank, αλλά εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους όρους και τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων λογαριασμών.