Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ΕΕ παραμένει ενωμένη για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. και ηγέτες άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος ανέφερε σε γραπτή του δήλωση πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε εκτεταμένα στις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να υποβαθμιστεί η βαρύνουσα σημασία της κατάστασης όπως διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ότι η ΕΕ πρέπει να μετουσιώσει την έκφραση αλληλεγγύης σε αποφασιστικές ενέργειες.

Επεσήμανε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς Ένωσης δυστυχώς δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η ΕΕ παραμένει ενωμένη για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία κρατών μελών. Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Μισέλ, για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικών συζητήσεων με ομάδες χωρών μελών της ΕΕ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 24 – 25 Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο θα διεξαχθεί συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ