Αποφάσεις για αντιμετώπιση του χρονολογούμενου προβλήματος υπερπληθυσμού που παρατηρείται στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών «Πουρνάρα» έλαβε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τις καυστικές εκθέσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, οι οποίες κάνουν λόγο για εξευτελίστηκες συνθήκες διαβίωσης των ενηλίκων και ανήλικων διαμενόντων.

Το πρωί μετέβη για αυτοψία στο «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος συνομίλησε με αριθμό μεταναστών, ενώ έτυχε ενημέρωσης για το παρεχόμενα γεύματα και τις συνθήκες διαβίωσης.

Ο Πρόεδρος σε δηλώσεις του απέρριψε τις οποίες επικρίσεις, ενώ παρείχε πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή.

Στην υπηρεσιακή σύσκεψη που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο, λήφθηκαν αποφάσεις για μεταφορά ενήλικων και ανήλικων μεταναστών σε άλλους χώρους.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανακοίνωσε ότι:

Σε ότι αφορά στους ενήλικες θα μετεξελιχθεί το Κέντρο Λίμνες που διατηρεί η δημοκρατία στην Μεννόγια προκειμένου να μεταφερθεί εκεί, αριθμός ενήλικων διαμενόντων στο «Πουρνάρα». Μέχρι σήμερα στις «Λίμνες» διέμεναν μόνο μετανάστες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Ωστόσο, επειδή είναι ανοικτό κέντρο, υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σημείωσε ο κ. Νουρής.

Σε ό,τι αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι από τους 356 που διέμεναν στο «Πουρνάρα», 92 άτομα μεταφέρθηκαν το περασμένο Σάββατο σε ξενοδοχειακή μονάδα στην Λάρνακα, που ενοικιάζεται από το Υπ. Εσωτερικών.

Κατά αντίστοιχο τρόπο θα εξευρεθεί και άλλος χώρος για να μεταφερθούν άλλοι περίπου 150 ανήλικοι, οι των οποίων οι διαδικασίες για εξέταση των αιτήσεων ασύλου είναι προχωρημένες και μπορούν να αποπερατωθούν εκτός του Κέντρου. Με τις μετακινήσεις αυτές, αναμένεται ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων στο «Πουρνάρα» να μειωθεί σε 120, κάτι που θεωρεί το Υπουργείο ότι συμπίπτει με τις δυνατότητες φιλοξενίας.

Θα συνεχίσει όπως είπε ο κ. Νουρής η ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.