Αποφάσεις για λήψη βελτιωτικών μέτρων για αντιμετώπιση των πυρκαγιών αναμένεται να ληφθούν στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7 το απόγευμα, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να γίνει ανασκόπηση των ενεργειών που έχουν γίνει,  να συζητηθούν τυχόν κενά και παραλείψεις που εντοπίστηκαν, και να ληφθούν αποφάσεις για λήψη βελτιωτικών μέτρων. Θα τεθούν επί τάπητος ο βαθμός ετοιμότητας των υπηρεσιών, οι ανάγκες που υπάρχουν και η πορεία υλοποίησης των μέτρων που λαμβάνονται για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί λεπτομερώς και αναμένεται να δώσει οδηγίες για αντιμετώπιση θεμάτων που ενδεχομένως θα τεθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη ένα από τα βασικά θέματα που αναμένεται να συζητηθούν, είναι η πορεία υλοποίησης των συστάσεων της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που δόθηκαν στην Κυβέρνηση, μετά την πυρκαγιά του 2016 στη Σολιά.

Η Επιτροπή προέβη συνολικά σε 39 συστάσεις εκ των οποίων οι 28 έχουν υλοποιηθεί. Αρμόδια πηγή ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως όλες οι κύριες συστάσεις των εμπειρογνωμόνων έχουν υλοποιηθεί και οι εναπομείνασες 11 συστάσεις βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Αναμένεται να γίνει λεπτομερής ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πορεία υλοποίησης της κάθε σύστασης.

Η σύσκεψη, η οποία καθορίστηκε εδώ και αρκετό καιρό, πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της 3ης Ιουλίου στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας. Σε αυτήν θα λάβουν μέρος οι Υπουργοί Εσωτερικών, Νίκος Νουρής,  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Στέφη Δράκου, και Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.

Κλήθηκαν επίσης οι Αρχηγοί της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, το Τμήμα Δασών, οι Επαρχιακές Διοικήσεις, η Υπηρεσία Θήρας, η Πολιτική Άμυνα, η Ένωση Δήμων και η Ένωση Κοινοτήτων.  Θα συμμετάσχουν επίσης  η Επίτροπος Περιβάλλοντος και ο Επίτροπος του Πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνονται και σημαντικοί πόροι οι οποίοι αφορούν στην προστασία των δασών από τις πυρκαγιές.