Αποδέχθηκε την παραίτηση του βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη το ΑΚΕΛ από τη θέση του βουλευτή και τα κομματικά αξιώματα, αναφέροντας ότι συνιστά πράξη πολιτικής ευθιξίας μετά τον σάλο των νέων αποκαλύψεων του Al Jazeera.

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, σημειώνοντας ότι με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, άφησε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη τη Βουλή και εν γένει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στο μεταξύ, αποχή από τα καθήκοντά του μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών, από την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής.

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του, συζήτησε τα θέματα που απορρέουν από το νέο ρεπορτάζ που μετέδωσε ο Αλ Τζαζίρα, σχετικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» και γενικότερα το όλο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε επί των ημερών της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Το Πολιτικό Γραφείο σημειώνει τα ακόλουθα:

Το νέο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα αποκαλύπτει πρακτικές εκμετάλλευσης του προγράμματος πολιτογραφήσεων και προσθέτει στα όσα διεθνώς καταγγέλλονται εδώ και χρόνια σε βάρος της Κύπρου και της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.

Η θέση του ΑΚΕΛ σχετικά με το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο, ακόμα και τώρα που η κυβέρνηση άρον άρον αποφάσισε να διακόψει το Πρόγραμμα κάτω από την καθολική κατακραυγή της κοινωνίας για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έφτασαν σε πρωτόγνωρα επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» το ΑΚΕΛ για χρόνια καταγγέλλει και προειδοποιεί.

Απαιτούμε άμεση, αποτελεσματική και πλήρη διερεύνηση όλων των υποθέσεων και όλων των κυκλωμάτων που στήθηκαν γύρω από το επενδυτικό πρόγραμμα, περιλαμβανομένων και όσων καταγγέλλονται στο σχετικό ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα.

Τα συντεταγμένα όργανα του κράτους, και πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση, ο Γενικός Εισαγγελέας και οι διωκτικές αρχές, έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για να ερευνηθούν όλα όσα έγιναν γύρω από το πρόγραμμα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάψει να εμποδίζει την έρευνα την οποία διενεργεί ο Γενικός Ελεγκτής.

Το Πολιτικό Γραφείο:

Επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του ΑΚΕΛ να συνεχίσει να στέκεται αντιμέτωπο στη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Αποδέχθηκε την παραίτηση του Χριστάκη Τζιοβάννη από τη θέση του βουλευτή και τα κομματικά αξιώματα, κατόπιν συνεννόησης με τη Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος. Η παραίτηση συνιστά πράξη πολιτικής ευθιξίας.

Ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος, με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, άφησε ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη τη Βουλή και εν γένει την Κυπριακή Δημοκρατία.