Περίπου ένα τέταρτο του αιώνα έχει περάσει από την εποχή που η διεύθυνση του σταθμού ΚΑΝΑΛΙ 6 μου εμπιστεύτηκε την επιστημονική ενημέρωση των ακροατών του.

Άρχισα τις εκπομπές, κάθε Παρασκευή μεσημέρι, όταν ο σταθμός βρισκόταν ακόμα σε κτήριο κοντά στην εκκλησία της Αγίας Ζώνης. Η δημοσιογραφική απειρία μου και το δέος της έκθεσης των επιστημονικών γνώσεων μου στο κοινό υποστηρίχθηκαν αποτελεσματικά από την εμπειρία του διευθυντή Μιχάλη Παπαευαγόρου και από το σύνολο των δημοσιογράφων του σταθμού.  Σταδιακά μειώθηκαν και τα δύο χωρίς ποτέ να με εγκαταλείψουν. Υπάρχουν πάντα περιθώρια δημοσιογραφικής βελτίωσης ενώ μια έγνοια για την εγκυρότητα όσων λέγονται στον αέρα είναι αναγκαία και αντικατοπτρίζει τον σεβασμό και προς τους ακροατές και  προς τον εαυτό μου.

Ερωτήματα, επιφυλάξεις και διαπιστώσεις με συνόδευσαν σε όλη τη δημοσιογραφική διαδρομή μου, που μπορεί να ήταν μικρής σημασίας στο σύνολο των προγραμμάτων του σταθμού, αλλά δεν έπαυε να απαιτεί και ειδησεογραφική σοβαρότητα και επιστημονική αρτιότητα.

Βρήκα ειδήσεις που δεν απαιτούν οπτικοποίηση αλλά μόνο ακουστική παρουσίαση;

Εξήγησα καλά τα θέματα μου;

Απάντησα σωστά στις ερωτήσεις που μου υποβλήθηκαν;

Κι αν με ρωτήσουν για το τάδε συναφές θέμα; Είμαι ενημερωμένος;

Πως ονομάζεται επιστημονικά το φαινόμενο που μου περιγράφουν; Το θυμάσαι;

Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ανακάλυψη ή τον ερευνητή που ανέφερα;

Έπρεπε να προσθέσω και αυτή την λεπτομέρεια στην απάντηση μου.

Να θυμηθώ να επανέλθω στο θέμα που δεν ολοκλήρωσα στην επόμενη εκπομπή.

Τι ήταν αυτή η βλακεία που είπα; Πρέπει να επανορθώσω.

Η ανταπόκριση των ακροατών με ερωτήσεις, με πολλά θετικά αλλά και αρνητικά σχόλια δείχνει πως η εκπομπή είχε ακροαματικότητα, γεγονός ευχάριστο και για μένα και για τον σταθμό.

Είναι πολλοί οι ακροατές, που τους συνάντησα εκτός αέρα, γνωστοί και άγνωστοι (που αναγνώρισαν τη φωνή μου), που μου εξέφρασαν τον συνεχή συντονισμό τους με το ΚΑΝΑΛΙ 6 και τις απόψεις τους για τις ειδήσεις που αναφέρω κάθε Παρασκευή. Με ενεθάρρυναν πάντοτε να συνεχίσω.

Όλοι όσοι με φιλοξένησαν στην εκπομπή τους, για το επιστημονικό ένθετο, 12.00 – 1.00 Παρασκευή μεσημέρι, ήταν πολύ φιλικοί και συνεργάσιμοι με αποτέλεσμα η εκπομπή να κυλά ομαλά και ευχάριστα. Θέλω να τους απαριθμήσω ευχαριστώντας τους θερμά.

Χάρης Παναγιώτου

Βάσος Αργυρίδης

Χρήστος Ζαβός

Χαρά Γεωργιάδη

Νίκος Κατσαρός

Περιστασιακά: Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Μαριάννα Γαλίδη, Γεωργία Αντωνιάδου, Έλενα Χειλέτη

Από την άλλη, ο Μιχάλης και όλο το προσωπικό του σταθμού συνθέτουν ένα καθοδηγητικό και ζεστό περιβάλλον που διευκολύνει την προσαρμογή και την ενσωμάτωση του όποιου νεοφερμένου. Με στράτεψαν όλοι τους αποτελεσματικά.

Με τους Γιάννη Κωστακόπουλο, Χρήστο Λώρη, Μάριο Παπαδόπουλο, Πόλυ Χαραλάμπους και Αντρέα Βερναρδή είχα ενδιαφέρουσες και απολαυστικές συζητήσεις σε διάφορα θέματα όπως: λόγου, τέχνης, επιστήμης, ποδοσφαίρου και επικαιρότητας.

Τους ευχαριστώ όλους πολύ.

Στον χώρο του σταθμού συνάντησα, και πολλές φορές συζήτησα μαζί τους, σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης.

Ο Δάσκαλος Κωστής Κολώτας, καθηγητής μου στο Λύκειο και μέντορας μου, ξεχωρίζει ανάμεσα τους και για τη στενότερη μεταξύ μας σχέση και για τη μακρόχρονη διάρκειά της.

Πρωτοψάλτη, Ρεμπούτσικα, Θαλασσινός, Ζορμπαλά, Νικολόπουλος, Ρασούλης ήταν μερικοί καλλιτέχνες που γνώρισα από κοντά και μου χάρισαν τη δροσερή αύρα τους. Χάρηκα ιδιαίτερα κάθε στιγμή στις σύντομες επαφές μαζί τους.

Για κάθε δραστηριότητα στη ζωή μας, όμως, υπάρχει η έναρξη και το τέρμα. Σ’ αυτό το τέρμα έφτασε λοιπόν η δημοσιογραφική μου διαδρομή γιατί πιστεύω πως δεν πρέπει να επιτρέψω στη βιολογική αποδόμηση που φέρνει ο χρόνος, να με οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των όσων βγαίνουν στον αέρα από το στόμα και τη διανόησή μου. Θέλω να σταματήσω όσο είμαι ακόμα σε θέση να ανταποκρίνομαι με επάρκεια στην εμπιστοσύνη του ΚΑΝΑΛΙΟΥ προς το άτομό μου.

Σας αποχαιρετώ λοιπόν όλους, σταθμό και ακροατές, με ένα αίσθημα ικανοποίησης πως προσπάθησα με ευσυνειδησία και ίσως πέτυχα να ενημερώσω σωστά τους ακροατές σε επιστημονικά θέματα Φυσικής, Αστροφυσικής, Τεχνολογίας και γενικά θετικών επιστημών.

Η προσωνυμία ΔΑΣΚΑΛΟΣ, που απέκτησα από τη δραστηριότητά μου στον σταθμό, αποτελεί για μένα μεγάλο τίτλο τιμής και αναγνώρισης.

Εύχομαι συνεχή ποιοτική αναβάθμιση και μακροχρόνια εκπομπή για το ΚΑΝΑΛΙ 6 και ειρηνικές μέρες με υγεία και ευτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η μικρή επιστημονική παρέμβαση μου από το μικρόφωνο του σταθμού τερματίζεται. Γειά σας, να ‘στε καλά.

Ζαχαρίας Μαυρής