Συντρίμμια από τον κινεζικό πύραυλο  CZ-5B αναμένεται να πέσουν στη Γη τις επόμενες ώρες σε μια ανεξέλεγκτη επανείσοδό του στην τροχιά του πλανήτη.  Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η  πιθανότητα να «προσγειωθούν» σε κατοικημένες ζώνες είναι εξαιρετικά μικρή. Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη ανάμεσα στις περιοχές στις οποίες υπολογίζεται να πέσουν τα συντρίμμια . 

Σύμφωνα με το Aerospace Corporation η πιθανότερη ώρα εισόδου είναι στις 8:24 μ.μ. ώρα Ελλάδος (17:24 UTC) με απόκλιση μιας ώρας πριν και μετά, ενώ η πιθανότερη τροχιά είναι εκείνη που φαίνεται στο σχετικό tweet.

 Σύμφωνα με το  «Forbes», πρόκειται για τον πύραυλο Long March 5B (CZ-5B), τα συντρίμμια του οποίου, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA), «μπορεί να επανεισέλθουν στη γήινη ατμόσφαιρα με έναν ανεξέλεγκτο τρόπο, στο διάστημα μεταξύ της 30ης και 31ης Ιουλίου».   

Ερωτήματα ωστόσο εγείρει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, τι ευθύνη αναλαμβάνουν για το πρόβλημα των διαστημικών «χωματερών» άλλες χώρες.  Σύμφωνα με τους ειδικούς οι δύο περιοχές της Ελλάδας που υπάρχει πιθανότητα να πέσουν τα συντρίμμια του πυραύλου είναι η Βόρεια Ελλάδα και η Κρήτη.

Σύμφωνα με την ομάδα «Προμηθέας», που ανάρτησε σχετικά γραφήματα, το στάδιο του προωθητικού πυραύλου CZ-5B παραμένει σε μια αργά απομειούμενη χαμηλή τροχιά (κόκκινη γραμμή).

 Το γεγονός ότι ο κινεζικός πύραυλος πρόκειται να προσγειωθεί στην Γη, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο στόχος δεν είναι να ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά να δώσει ώθηση στο διαστημόπλοιο που μεταφέρει, ώστε να εξέλθει της ατμόσφαιρας.

Η πιο πρόσφατη εκτόξευση έγινε την Κυριακή όταν ένας πύραυλος Long March 5, μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στο σταθμό Τιανγκόνγκ. 

Η EASA εξέδωσε ανακοίνωση – προληπτική ενημέρωση για τις πιθανές περιοχές που μπορεί να πέσουν κομμάτια του πυραύλου στην Ευρώπη. 

Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, μαζί με: Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία, και Πορτογαλία. 

Σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια, «The Aerospace Corporation» η επανείσοδος θα γίνει σε λίγες ώρες, χωρίς να υπάρχει ακριβής πρόβλεψη.

Πηγή:  με πληροφορίες από το Πρώτο Θέμα