Η Ευρωπαϊκή Ένωση πράγματι ανησυχεί για την παράκαμψη από ορισμένες χώρες των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα και ιδιαίτερα τη στάση της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως πρόθεση της ΕΕ είναι να ονομάσει «απεσταλμένο για τις κυρώσεις» έτσι ώστε να μπορεί ξεκάθαρα να σταλεί το μήνυμα σε τρίτες χώρες αναφορικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, και ώστε να υπάρξει διάλογος.

Υπενθύμισε επίσης πως στο όγδοο πακέτο κυρώσεων έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία για την οποία μπορούν να γίνουν προσθήκες στον κατάλογο στοχευμένων μέτρων, και αφορούν άτομα που συμβάλουν στη μεταφορά αγαθών από και προς τη Ρωσία μέσω τρίτων χωρών.

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων, της αποτροπής της παράκαμψης και της διευκόλυνσης τους και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με κυρώσεις της ΕΕ».

«Πρέπει να εντατικοποιηθούν προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε πως να αυξήσει περαιτέρω την συλλογική πίεση στη Ρωσία να δώσει τέλος στον επιθετικό της πόλεμο» προστίθεται.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων της κ. Φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μετά το τέλος της συνόδου, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στη συμφωνία για που επιτεύχθηκε το βράδυ της Πέμπτης για προώθηση μέτρων για αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών ενέργειας και σημείωσε πως το μήνυμα σύμπνοιας που έστειλαν οι ηγέτες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών στις αγορές.

Αναφερόμενος στην ατζέντα της δεύτερης μέρας της συνόδου, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως έγινε μια στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις με την Κίνα, και υπογράμμισε πως αυτό που διαπιστώθηκε ως αντικειμενικό γεγονός είναι πως το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν λειτουργεί όπως αυτό της Ευρώπης, και πως ενώ η ΕΕ αποτελεί δημοκρατική κοινωνία, ο κύριος παράγοντας στην Κίνα είναι το κράτος και το κόμμα.

Πρόσθεσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν πως θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη αμοιβαιότητα στις οικονομικές σχέσεις σε όλα τα θέματα, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει συνεργασία σε σχέση με ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή.

Υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι αφελής αλλά ούτε να έρθει σε ολική σύγκρουση με την Κίνα, τόνισε πως υπάρχει σύγκλιση για την ανάγκη ανάπτυξης της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.

Στα συμπεράσματα δεν υπήρξαν λεπτομερείς αναφορές στη συζήτηση για την Κίνα, καθώς ο στόχος ήταν να γίνει μια ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων.

Πρόσθεσε πως τα κράτη μέλη εστίασαν επίσης σε θέματα ασφάλειας και άμυνας και στενής συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, καθώς και στον εντοπισμό και τη διόρθωση των αδυναμιών της ΕΕ στον τομέα της τεχνολογίας.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν στην αναφορά της στην Κίνα είπε πως η χώρα έχει αποφασίσει, όπως φάνηκε και κατά το Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος, να αναλάβει έναν πιο έντονο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Υπενθύμισε παράλληλα πως η Κίνα έκανε δηλώσεις περί συμμαχίας χωρίς όρια με τη Ρωσία αμέσως πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πως αυτό συνεχίζει να το λαμβάνει υπόψη η ΕΕ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ακόμα πως οι 27 συζήτησαν το πώς θα αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της Ουκρανίας, ιδιαίτερα των πέραν των 11 εκατομμυρίων εκτοπισμένων. Προανήγγειλε ακόμα πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος με αντικείμενο την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπό την αιγίδα της γερμανικής προεδρίας των G7.

Πηγή: ΚΥΠΕ