Η Ολομέλεια της Βουλής συνήλθε εκτάκτως το πρωί και εξέτασε έξι αναπομπές νομοθεσιών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το Σώμα απέρριψε τις τέσσερις πρώτες αναπομπές οι οποίες αφορούν δικαιώματα σε άτομα άνω των 63 ετών, τα οποία δεν υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση, με μειωμένη σύνταξη κατά 12%, ώστε να δικαιούνται άδεια ασθενείας και επίδομα ανεργίας. Κατά της αναπομπής ψήφισαν 31 βουλευτές και υπέρ τάχθηκαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε καταργούνται βασικές αρχές του Συντάγματος επειδή αυξάνεται, όπως είπε, ο προϋπολογισμός του κράτους και καταστρατηγείται ο δημόσιος διάλογος με παρέμβαση της Βουλής στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας και βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Φακοντής τόνισε ότι επίκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που η Βουλή ψήφισε τέτοιες προτάσεις αλλά άλλες κυβερνήσεις τις ενέκριναν. Παραμένουν απροστάτευτα άτομα είπε, τα οποία δεν υπέβαλαν αίτηση μέχρι να λάβουν κανονική σύνταξη.
Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε ομόφωνα την αναπομπή σε νομοθεσία η οποία αφορά τα άτομα με αναπηρία τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης με μόνιμη ή μη αναστρέψιμη αναπηρία, χωρίς τη δυνατότητα αποκατάστασης ή βελτίωσης ή άτομα με εκ γενετής αναπηρία, να μην καλούνται για επαναξιολόγηση της αναπηρίας τους για να μπορούν να λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Ο ΔΗΣΥ κατάθεσε τροπολογίες, ώστε το κράτος να μπορεί να εξετάσει βάσιμη καταγγελία για παραπλάνηση της επιτροπής και για να μπορούν τα άτομα αυτά να αιτηθούν, εάν το επιθυμούν επανεξέταση της κατάστασης τους. Το Σώμα απέρριψε τις τροπολογίες. Βουλευτές κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναφέρει αυτή την πρόταση νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα και σημείωσαν ότι δεν μπορούν να θυματοποιούνται όλα τα άτομα με αναπηρία για τους λίγους που ενδεχομένως ξεγελούν το σύστημα.
Η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την αναπομπή του νόμου που προνοεί ότι αποτελεί απαραίτητο προσόν, η πάρα πολύ καλή γνώση της ελληνικής γλώσσας για πρόσληψη στο δημόσιο. Την ίδια ώρα υιοθέτησε ομόφωνα τροπολογία της ΕΔΕΚ η οποία προβλέπει ότι θα καθορίζονται στα σχέδια υπηρεσίας το επίπεδο γνώσης είτε της ελληνικής, είτε άλλης ξένης γλώσσας.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τώρα είτε θα πρέπει να υπογράφει τις αποφάσεις της Βουλής, ή να αναφέρει τους νόμους στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της νέας Βουλής ορίστηκε για τις 10 Ιουνίου στις 4 απόγευμα, με την διαβεβαίωση των νέων βουλευτών και της εκλογή του Προέδρου του σώματος.