Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται την 1η Μαρτίου οι εκπαιδευτικοί των υποστηρικτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως ανακοίνωσαν οι Συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, μετά από την αναβολή προγραμματισμένης συνάντησης με το ΥΠΑΝ χθες Τετάρτη, συνήλθαν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών της ΠΕΟ και της ΣΕΚ που στελεχώνουν τα υποστηρικτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2024 και σε διαμαρτυρία την ίδια ημέρα έξω από το Υπουργείο Παιδείας και ώρα 11:00.

Όπως υποστηρίζουν, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «ροκανίζει τον χρόνο σε βάρος των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα προγράμματα και δεν ξεκαθαρίζει την θέση του για την λειτουργία και στελέχωση των προγραμμάτων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αλλά και για το μέλλον των προγραμμάτων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας του υφιστάμενου προσωπικού».

Επίσης, σύμφωνα με τις συντεχνίες, «δεν τοποθετείται για την απαράδεκτη θέση της ΟΕΛΜΕΚ να απολυθούν οι υφιστάμενοι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ και ΔΡΑΣΕ μέσης εκπαίδευσης για να πάρουν τη θέση εργασίας τους άλλοι εργαζόμενοι. Πέραν αυτού η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία όλων των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων την επόμενη σχολική χρονιά αφού δεν έχει γίνει ακόμα κανένας προγραμματισμός».

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί των υποστηρικτικών προγραμμάτων από το έτος 2013 αγωνίστηκαν για δέκα ολόκληρα χρόνια για να καταργηθεί η αγορά υπηρεσιών στην εκπαίδευση και «δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τρίτο να διεκδικεί το αποτέλεσμα των επιτυχιών που ήταν απών όλα αυτά τα χρόνια».

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας οφείλει να διαφυλάξει την απασχόληση των εργαζομένων στα προγράμματα, να ενισχύσει την παρεχόμενη εκπαίδευση σε αυτά, να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

«Τα προγράμματα αυτά είναι μια μεγάλη κοινωνική κατάκτηση και απευθύνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας. Κανένας από τους υφιστάμενους που υπηρετούν στα προγράμματα δεν πρέπει να θυματοποιηθεί και να χάσει την απασχόληση του. Πίσω από κάθε εργαζόμενο υπάρχει μια οικογένεια. Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα έχουν υποστεί άδικη και παράνομη απασχόληση για δέκα χρόνια, ενώ προσέφεραν τα μέγιστα», προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί όλων των Υποστηρικτικών Προγραμμάτων μέλη των Συντεχνιών ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και της ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, «γνωρίζουν πολύ καλά τι εστί αγώνας, είναι αποφασισμένοι, ενωμένοι και με δυναμικά μέτρα και κλιμάκωση τους αν χρειαστεί θα διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται σε περίπτωση που το ΥΠΑΝ και η Κυβέρνηση αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Τέλος, οι ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ κάνουν κάλεσμα για μαζική και μαχητική διαδήλωση με την συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών στα προγράμματα στην διαδήλωση της 1ης του Μάρτη 2024, στις 11:00, έξω από το ΥΠΑΝ και ζητούν και τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα στον «δίκαιο αγώνα» τους.

Υπουργός Παιδείας: Δεν αντιλαμβάνομαι τον λόγο απεργίας για κάτι που δεν έχει ανακοινωθεί

Δεν μπορεί να αντιληφθεί το λόγο για τον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει απεργία για κάτι που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, δήλωσε την Πέμπτη, η Υπουργός Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σε σχέση με την εξαγγελία για 24ωρη απεργία την 1η Μαρτίου από εκπαιδευτικούς των υποστηρικτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις της μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, και ερωτηθείσα από δημοσιογράφο για την εξαγγελία για 24ωρη απεργία την 1η Μαρτίου από εκπαιδευτικούς των υποστηρικτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας, η κ. Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι έχουν ήδη προβεί σε κάτι που ζητούσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι «εδώ και πάρα πολλά χρόνια», στην κατάργηση του καθεστώτος της αγοράς υπηρεσιών στα υποστηρικτικά προγράμματα του ΥΠΑΝ. Αυτό έγινε ήδη και εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβρη, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το Υπουργείο της είναι σε διάλογο, και, μέχρι τον Δεκέμβρη του 2023 «είδαμε όλους τους εμπλεκομένους» για να προβούν σε εξορθολογισμό όλων των προγραμμάτων. «Δεν μπορώ να αντιληφθώ το λόγο για τον οποίο μπορεί κάποιος να κάνει απεργία για κάτι που δεν έχουμε ακόμη ανακοινώσει», ανέφερε.

Εξήγησε ότι δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις αλλαγές στα διάφορα προγράμματα. «Έχουμε κωδικοποιήσει τις απόψεις όλων, είμαστε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο στάδιο που αναλαμβάνονται οι αποφάσεις», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα μέλη της ΣΕΚ και ΠΕΟ, αλλά και της ΟΕΛΜΕΚ, «και εμάς και τη Νομική Υπηρεσία γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε λύσεις προσωρινές ή που να μην είναι νομότυπες».

«Θα πρέπει να σεβαστούν τον διάλογο που γίνεται, τη διεργασία που υλοποιείται», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, μέχρι τον Απρίλιο, «όπως είπαμε από την αρχή», θα έχει το Υπουργείο προτάσεις να τους δώσει, έτσι ώστε η στελέχωση των σχολείων, από τον Σεπτέμβρη, να γίνει σωστά.

Πηγή: ΚΥΠΕ