Σε δωδεκάωρη απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Δευτέρα οι νοσηλευτές της ΠΑΣΥΝΟ. Εκπρόσωποι της Συντεχνίας αναφέρουν ότι στις τάξεις των νοσηλευτών επικρατεί θυμός και αγανάκτηση γιατί ο Υπουργός Υγείας προχώρησε σε πειθαρχική έρευνα εναντίον πέντε μελών της συντεχνίας, νοσηλευτριών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, οι οποίες συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις της συντεχνίας τους και απείχαν από εκτέλεση συγκεκριμένων καθηκόντων ως συνδικαλιστικό μέτρο τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες.

Πρόκειται για περιστατικό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2020 και αφορά την εισαγωγή του πρώτου ασθενή με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αθαλάσας. Η συντεχνία των νοσηλευτών υποστηρίζει πως μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και προστασίας σε θάλαμο του Νοσοκομείου Αθαλάσσας για να είναι σε θέση να δεχθεί ασθενείς με κορωνοϊό. Η ασθενής τοποθετήθηκε σε δωμάτιο στο οποίο δεν τηρούνταν πρωτόκολλα για την ασφάλεια και την υγεία της, σημειώνουν. Ως εκ τούτου, η ΠΑΣΥΝΟ αποφάσισε να μην μετέχουν τα μέλη της προσωρινά στην περίθαλψη της, ως μέτρο αντίδρασης, επικαλούμενη τον περί Συντεχνιών νόμο που προστατεύει το συνδικαλίζεσθαι.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι πέντε νοσηλεύτριες, έχουν κληθεί να παραστούν σε ακρόαση για να ακούσουν την ποινή τους, η οποία θα είναι αποτέλεσμα έρευνας που διεξάγει ανώτερος νοσηλευτικός λειτουργός.

Ανοικτή επιστολή προς την ΠΑΣΥΝΟ απέστειλε το πρωί ο Υπουργός Υγείας ο οποίος αναφέρει ότι η πειθαρχική έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία της Διευθύντριας Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, την οποία δεν μπορούσε να αγνοήσει.

Το γεγονός η Συντεχνία απειλεί με τη λήψη απεργιακών μέτρων και απαιτεί να σταματήσει η εν εξέλιξη διαδικασία διερεύνησης πειθαρχικών αδικημάτων στα μέλη της και δει λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον παρέμβαση στη διαδικασία και προσπάθεια αλλοίωσης της τελικής λήψης απόφασης, σημειώνει.

Ο Υπουργός Υγείας απορρίπτει τις κατηγορίες για εχθρική στάση προς το νοσηλευτικό προσωπικό και σημειώνει πως εάν τα μέλη της ΠΑΣΥΝΟ τήρησαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες θα διαφανεί από το πόρισμα του ερευνώντος λειτουργού καθώς που έχει ορισθεί για να εκδικάσει την υπόθεση.