Δύο απάτες ολκής με κοινό παρονομαστή την πλαστογραφία εγγράφων καλείται να διερευνήσει το ΤΑΕ Λεμεσού.

Οκτώ άντρες από την Νιγηρία έφθασαν στη Λεμεσό, προκειμένου να εργοδοτηθούν σε εμπορικό πλοίο εταιρείας που εδρεύει στο εξωτερικό, σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσίασαν στον ναυτιλιακό πράκτορα.

Ο τελευταίος ανέλαβε και τους ετοίμασε άδεια εισόδου και παραμονής τους στην Δημοκρατία, μέχρι την άφιξη του πλοίου που θα τους παρελάμβανε. Με την νομιμοποίηση όμως της έστω προσωρινής παραμονής τους στην Κύπρο, οι οκτώ ύποπτοι που αφίχθηκαν στο νησί στις 25 Ιουνίου, έσπευσαν να εξαφανιστούν.

Μετά από μια πρώτη έρευνα διαφάνηκε πως τα έγγραφα εργοδότησής τους σε πλοίο, που παρουσίασαν ήταν πλαστά και δεν τα είχε υπογράψει οποιαδήποτε εταιρεία. Τώρα η Αστυνομία Λεμεσού έδωσε τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των οκτώ υπόπτων -ηλικίας από 24 μέχρι 50 ετών- στην δημοσιότητα, και τους καταζητεί σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, καθώς και συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος.

Η δεύτερη περίπτωση απάτης που έρχεται στο προσκήνιο σήμερα και πάλι στην Λεμεσό, αφορά την απόσπαση ποσού πέραν των 256 χιλιάδων ευρώ από εταιρεία με την μέθοδο της ηλεκτρονικής απάτης.

Οι επιτήδειοι είχαν στείλει στο εταιρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο υπαλλήλου μηνύματα παρουσιαζόμενοι ως οι εργοδότες της. Της ζητούσαν να εκτελέσει τέσσερις πληρωμές σε συνεργάτες ύψους πέραν των τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ. Εκτελώντας τις πληρωμές η υπάλληλος έλαβε και άλλα μηνύματα και τότε υποψιάστηκε την απάτη και επικοινώνησε με τον εργοδότη της, ο οποίος κατήγγειλε την υπόθεση στην Αστυνομία.

Ποσό 140 χιλιάδων ευρώ έγινε κατορθωτό να ανακληθεί λόγω της έγκαιρης παρέμβασης της αστυνομίας. Οι προσπάθειες της Αστυνομίας μέσω συνεργατών της στην δίωξη του Ηλεκτρονικού οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζονται προς εντοπισμό και των υπόλοιπων χρημάτων που κατατέθηκαν σε άγνωστους για την ώρα λογαριασμούς τραπεζών του εξωτερικού.