Το «έγκλημα» του πατέρα μου ήταν ότι πίστευε στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην συμβίωση και συνεργασία μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ, τόνισε μιλώντας στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι ωραία» ο Εμίν Χικμέτ, γιός του δολοφονηθέντα απο την ΤΜΤ δημοσιογράφου και δικηγόρου Αϊχάν Χικμέτ.

Τα πάντα αλλάζουν μέσα στην πορεία του χρόνου υπογράμμισε ακόμα ο Εμίν Χικμέτ, σημειώνοντας ότι ασφάλεια στις ελεύθερες περιοχές μεταβάλλεται αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων. «Οι νέες γενιές πρέπει να διερωτηθούν εάν θέλουν να ζήσουν όμορφες μέρες ή αν θέλουν να ζήσουν όσα ζήσαμε εμείς» υπογράμμισε ο κ. Χικμέτ.

Από την πλευρά του ο Ορέστης Αγησιλάου από την Λάρνακα που είναι παντρεμένος με την Τουρκοκύπρια Latife Sakiner ανέφερε ότι έθεσε ως στόχο της ζωής του οι δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά. Ανέφερε ότι ζει για πάνω από δύο χρόνια ευτυχισμένος με την γυναίκα του, χωρίς να αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στον βορρά ή στον νότο.

Οι απλοί άνθρωποι σημείωσε θα πρέπει πριν από τη λύση να καλλιεργήσουν κουλτούρα ειρηνικής συμβίωσης, για να μπορέσει η λύση του Κυπριακού να είναι βιώσιμη στο μέλλον.