Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

–«Τί προνοεί το σχέδιο για επιχορήγηση της εγκατάστασης μόνιμης κατοικίας σε ορεινές κοινότητες;»

Απάντηση: Το Σχέδιο για επιχορήγηση της εγκατάστασης μόνιμης κατοικίας σε ορεινές κοινότητες παραμένει ανοικτό για αιτήσεις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020. Αφορά κοινότητες με υψόμετρο πέραν των 600 μέτρων. Συνολικά αφορά 110 κοινότητες παγκύπρια, εκ των οποίων οι 48 στην επαρχία Λεμεσού. Το σχέδιο περιλαμβάνει και κοινότητες που βρίσκονται κοντά στην πράσινη γραμμή.

Η επιχορήγηση αρχίζει από 20 χιλιάδες ευρώ για μονήρες άτομο και φθάνει μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ για οικογένειες με τέσσερα παιδιά. Όπως φαίνεται, το σχέδιο δεν ήταν και τόσο επιτυχές ή δεν υπήρξε και τόσο ενδιαφέρον, αφού, όπως ανέφερε στον σταθμό μας ο έπαρχος Λεμεσού Μάριος Αλεξάνδρου, έναν χρόνο μετά την πρώτη προκήρυξη του σχεδίου, έγιναν μόνο έξι αιτήσεις εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι τρεις.

Κριτήρια:

– Το ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι κάτω των 25 χιλιάδων για μονήρες άτομο ή μονογονεϊκή οικογένεια, κάτω των 45.000 για ζεύγος, κάτω των 50.000 για οικογένεια με τρία άτομα, κάτω των 55.000 για οικογένεια με τέσσερα άτομα και κάτω των 65.000 για οικογένεια πέντε ή περισσοτέρων ατόμων.

– Στο σχέδιο, ωστόσο, υπάρχει και η απαίτηση οι αιτήσεις να αφορούν μόνο μόνιμη κατοικία που θα ανεγερθεί σε οικιστική ζώνη και όχι γεωργική γη.

– Επίσης χρειάζονται στοιχεία από τον αιτητή ότι μπορεί να εξασφαλίσει τους πόρους, όπως για παράδειγμα έγκριση δανείου από την τράπεζα. 

–«Πληρώθηκαν οι κοινωνικές ασφαλίσεις του Μαρτίου με το αυξημένο ποσοστό για το ΓεΣΥ. Οι επόμενοι τρεις μήνες (4-6) πληρώθηκαν με το μειωμένο ποσοστό. Στην πληρωμή του Ιούνη ζητούν να πληρώσουμε ξανά το αυξημένο. Μάλιστα αν δεν πληρωθεί μέχρι 31/7 θα χρεωθεί πέναλτι» 

Απάντηση: Έχει να κάνει με το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, όπου παρά το γεγονός ότι ο νόμος του ΓεΣΥ καθόριζε ότι από τον Ιούνιο αρχίζουν οι αυξήσεις στο ποσό που πληρώνουμε για το ΓεΣΥ, οι κοινωνικές ασφαλίσεις υπολόγισαν ότι από τον Μάρτιο θα άρχιζαν οι αυξήσεις. Όπως μας ανέφεραν από το ΓΕΣΥ, το ποσό που έδωσαν πληρωμένο κατά τον Μάρτιο θα συμψηφιστεί με τους επόμενους μήνες. Θα πιστωθεί δηλαδή ως προπληρωμή το επιπρόσθετο ποσό που δόθηκε τον Μάρτιο και θα χρησιμοποιηθεί για τους μετέπειτα μήνες. Οι εργοδότες θα πληρώσουν κανονικά το ΓεΣΥ και η δουλειά αυτή θα γίνει από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Στο ΓεΣΥ δεν επιτρέπονται δύο εγχειρήσεις ταυτόχρονα, δηλαδή κάποιος να κάνει επέμβαση και στα δύο πόδια. Δεν δέχεται την σχετική καταχώρηση το σύστημα υποστηρίζουν οι γιατροί»

Απάντηση: Από το ΓεΣΥ μας ενημέρωσαν ότι το σύστημα επιτρέπει στον ιατρό να κάνει ταυτόχρονα και τις δύο επεμβάσεις στα πόδια. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπως μας είπαν κάποιοι ιατροί αντιλαμβανόμενοι ότι θα πληρωθούν δύο φορές και άρα θα πάρουν περισσότερα χρήματα από το ΓεΣΥ να κάνουν δύο εγχειρήσεις, ενώ θα μπορούσαν να κάνουν μία.

Όπως μας ενημέρωσαν, το πρόβλημα εντοπίστηκε και ο ΟΑΥ αναμένεται ότι θα αυξήσει την αμοιβή των ιατρών, όταν κάνουν δύο επεμβάσεις σε μία, ώστε να μην παρατηρείται αυτό το φαινόμενο.

«Γιατί οι υπάλληλοι του συμβουλίου Παρεκκλησιάς μαζεύουν χαρτόνια από ιδιωτικές εταιρείες αφού υπάρχουν εταιρείες που κάνουν αυτή την δουλειά;»

Απάντηση: Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παρεκκλησιάς βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων με την Green Dot για να υπογράψουν συμφωνία για την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, αλλά μέχρι τότε το κοινοτικό συμβούλιο, εκεί όπου κρίνει αναγκαίο, μαζεύει άχρηστα αντικείμενα.

–«Τί γίνεται με τα φώτα τροχαίας στη Λεμεσό που είναι σκονισμένα;»

Απάντηση: Είναι υπόψη του Δήμου, και άρχισαν ήδη και τα καθαρίζουν και τα αντικαθιστούν όπου δεν μπορούν να καθαριστούν.

–«Στον στρατό στους νεοσύλλεκτους έδωσαν αθλητικά παπούτσια, όμως μόνο μέχρι το 43 νούμερο. Σε όσους φορούν νούμερο πάνω από το 43, τους είπαν ότι πρέπει να αγοράσουν οι ίδιοι τα αθλητικά τους παπούτσια».

Απάντηση: Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Άμυνας, Χρίστο Πιερή, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι η χορηγία αθλητικών παπουτσιών σταμάτησε από πέρυσι. Ωστόσο, επειδή υπήρχε διαθέσιμο στοκ, αποφάσισαν να δώσουν όσα είχαν.

Όπως μας είπαν, δεν ανέφεραν σε κανέναν να αγοράσει από μόνος του παπούτσιαν άλλα ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα δικά τους, χωρίς να έχουν υποχρέωση να είναι στο ίδιο χρώμα και στυλ.

Νίτσα Παύλου, Δημήτρης Στρατής

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές