Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

«Θα μπουν στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων στο Μενεού;»

Απάντηση: Επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Μενεού – Δρομολαξιάς, Κύπρο Ανδρονίκου, ο οποίος μας ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν την περσινή χρονιά 12 καινούρια στέγαστρα. Μας ανέφερε ακόμα ΄΄οτι προγραμματίστηκε η κατασκευή άλλων επτά καινούριων στεγάστρων μέχρι το τέλος του χρόνου. Εάν υπάρχουν υποδείξεις από ακροατές για συγκεκριμένες στάσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας να το αναφέρουμε στον Δήμο ώστε να γίνει η απαραίτητη διαβούλευση με το υπουργείο Μεταφορών και τις εταιρείες για να τοποθετηθούν τα στέγαστρα.

«Πότε θα εγκατασταθεί WiFi στο Λουβαρά;»

Απάντηση: Για το θέμα μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου, Πανίκο Καρκαλλή, ο οποίος μας ανέφερε ότι η κοινότητα Λουβαρά ήταν από τις πρώτες που εγκρίθηκαν για να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα για δωρεάν σύνδεσης WiFi που προκήρυξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λόγω του κορωνοϊού, έμειναν στάσιμες οι διαδικασίες.

Η προσφορά, όπως μας ανέφερε ο κύριος Καρκαλλής, έχει ήδη κατακυρωθεί στην εταιρεία που ανέλαβε να κάνει την εγκατάσταση του συστήματος. Ο εξοπλισμός θα έλθει από τη Γερμανία, γι’ αυτό και η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα. Το wifi που θα εγκατασταθεί, αναμένεται να καλύψει το 80 – 90% της κοινότητας.

«Οι ποντίκες ταλαιπωρούν την κοινότητα της Μουταγιάκκας»

Απάντηση: Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Μουταγιάκκας, Βάσος Κουμπάρος, μας ανέφερε ότι αγόρασαν ποντικοφάρμακο από το υπουργείο Γεωργίας. Μάλιστα υπάλληλοι του Συμβουλίου έτυχαν και ειδικής εκπαίδευσης για το πώς και πού θα το τοποθετούν. Κληθείς να σχολιάσει παράπονα κατοίκων, ο κ. Κουμπάρος είπε ότι δεν μπορούν να διαθέσουν σε ιδιώτες αυτό το φάρμακο και όπου χρειαστεί παρεμβαίνει το Συμβούλιο και το τοποθετεί.

«Ο κωδικός πληρωμής φόρου που δημιουργείται μέσα από τη νέα φορολογική πύλη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περισσότερες από μία πληρωμές;»

Απάντηση: Όπως μας ανέφεραν από το Τμήμα Φορολογίας, ο συγκεκριμένος αριθμός αναφοράς (δηλαδή ο κωδικός πληρωμής) παραμένει ο ίδιος για περισσότερες από μία πληρωμές. Δηλαδή, εάν κάποιος χρωστά στον φόρο 500 ευρώ και πληρώσει τα 200, όταν θα μπει για να πληρώσει τα υπόλοιπα θα έχει τον ίδιο αριθμό αναφοράς. Αυτό ισχύει, μας ανέφεραν, και για την πληρωμή των τόκων και των επιβαρύνσεων, αν υπάρχουν. Το Τμήμα Φορολογίας συστήνει γενικά στον κόσμο να συμβουλεύεται κάθε φορά την κατάσταση των οφειλών τους.

Νίτσα Παύλου, Δημήτρης Στρατής

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές