Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

-«Πότε θα βγάζουν άδεια κυνηγίου, χάρτες κυνηγίου και περιοχές κυνηγίου;

Απάντηση: Η διαδικασία έχει αρχίσει από την 1η Αυγούστου, όπως μας ανέφεραν από την Υπηρεσία Θήρας. Οι ενδιαφερόμενοι κυνηγοί μπορούν να ανανεώσουν τις άδειές τους είτε μέσω της τράπεζας, είτε μέσω jcc στο διαδίκτυο. Εντός των ημερών θα εκδοθούν οι χάρτες και οι περιοχές όπου θα επιτρέπεται το κυνήγι».

-«Στο Παλαιχώρι, στον κύριο δρόμο προς το χωριό Αγρός, υπάρχει μια Στέγη Ηλικιωμένων. Κτίστηκε πριν από μερικά χρόνια αλλά δεν χρησιμοποιείται».

Απάντηση: Όπως δήλωσε στον Σταθμό μας ο  Κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Μόρφου, Θεόφιλος Μιλιτάδη, πρόκειται για τη Στέγη Ηλικιωμένων με την επωνυμία «Άγιοι Ανάργυροι και Απόστολος Λουκάς». Στόχος της δημιουργίας της στέγης είναι να καταστεί περιφερειακό κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων που θα εξυπηρετεί όλες τις γύρω κοινότητες (δηλαδή Παλαιχώρι Ορεινής, Παλαιχώρι Μόρφου, Απλίκι, Φτερικούδι και Συκόπετρα).

Το έργο άρχισε από το 2007 με εισφορές από τους κατοίκους των κοινοτήτων της περιοχής και ολοκληρώθηκε με την οικονομική συνδρομή Ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατά την περσινή χρονιά. Για να λειτουργήσει το κέντρο, όπως μας ανέφερε ο κοινοτάρχης, χρειάζονται δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι το δικαστήριο να εγκρίνει το αίτημα των κοινοτήτων, για την οποία χρειάστηκε καταστατική αλλαγή, ώστε με βάση των περί σωματείων νόμο, να μπορούν τα κοινοτικά συμβούλια να διαχειρίζονται το κέντρο και όχι άτομα.

Το δεύτερο – ίσως σοβαρότερο ζήτημα – είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα εξοπλισμός μέσα στη Στέγη Ηλικιωμένων, δηλαδή κρεβάτια, αναλώσιμα και άλλα. Χρειάζεται ένα κονδύλι 250 χιλιάδων, όπως μας είπε ο κ. Μιλτιάδη, το οποίο υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι θα παραχωρήσει το κράτος. Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, επειδή οι κοινότητες επωμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό το κόστος ανέγερσης του κτηρίου, χρειάζεται η αρωγή του κράτους για να εξοπλιστεί. Γι’ αυτό θα προχωρήσουν αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου, σε νέο αίτημα προς την κυβέρνηση.

-«Ανυπόφορη η κατάσταση λόγω ζέστης στην αίθουσα Αγίου Γεωργίου Χαβούζας όπου λειτουργεί προσωρινά, λόγω κορωνοϊού, η Τράπεζα Αίματος του Νοσοκομείου Λεμεσού».

Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον Προϊστάμενο του Κέντρου Αίματος στη Λευκωσία, Σωκράτη Μενέλαου, ο οποίος μας ανέφερε ότι από την περασμένη εβδομάδα ενοικίασαν και τοποθέτησαν στον χώρο φορητά κλιματιστικά. Έγινε μια προσπάθεια, σε συνεργασία με την εκκλησία, να επιδιορθωθεί το υφιστάμενο κλιματιστικό αλλά το κόστος ήταν μεγάλο.

Δημήτρης Στρατής, Νίτσα Παύλου

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές