Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

-«Παιδιά κάτω τον 12 ετών χρειάζονται τεστ κορωνοϊού πριν να ταξιδέψουν από Λονδίνο Κύπρο;»

Απάντηση: Επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Μεταφορών και μας ανέφεραν ότι το υποχρεωτικό τεστ κορωνοϊού ισχύει για όσους έχουν συμπληρώσει τα 12ο έτος της ηλικίας τους.

Γίνονται τεστ κορωνοϊού σε νεοσύλλεκτους στρατιώτες;»  

Απάντηση: Μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Άμυνας, ο οποίος μας ανέφερε ότι έγιναν δειγματοληπτικά 1000 τεστ κατά τη διάρκεια της κατάταξης των νεοσυλλέκτων και δεν είχε προκύψει κάποιο κρούσμα. Χθες βρέθηκε κρούσμα σε φυλάκιο της εθνικής φρουράς στη Λευκωσία και ενεργοποιήθηκαν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Σε περίπτωση που δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Υγείας για να γίνουν νέες διαγνωστικές εξετάσεις στην εθνική φρουρά, θα πραγματοποιηθούν, όπως μας ανέφερε.

Μπορώ να φιλοξενήσω πέραν των 10 ατόμων σε εξωτερική αυλή στην Λεμεσό;»

Απάντηση: Οι πηγές μας από το Υπουργείο μας ανέφεραν ότι ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων, όπως ανακοινώθηκε, για κάθε οικία, ο οποίος δεν έχει να κάνει με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αναφέρει μέχρι 10 άτομα γενικά για κοινωνικές συναθροίσεις στα σπίτια. Το μέτρο επανεξετάζεται αναλόγως των εξελίξεων.

Υπάρχει ένας μεγάλος πλάτανος ηλικίας 100 χρόνων στην κοινότητα Αγίου Γεωργίου, ο οποίος είναι ξερός εδώ και 3 χρόνια και πρέπει άμεσα να κοπεί γιατί κινδυνεύουν όλα τα σπίτια που βρίσκονται κοντά του. Υπάρχουν σύρματα της ΑΗΚ και βρίσκεται στην πλατεία του χωριού».

Απάντηση: Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον κοινοτάρχη, Ρένο Παπανεοφύτου, ο οποίος μας ανέφερε ότι ο πλάτανος φυτεύτηκε πριν από το 1930 και κάποιος ασυνείδητος του έβαλε φάρμακο για να ξεραθεί. Μετά από υποδείξεις του Τμήματος Δασών, η ΑΗΚ και το κοινοτικό συμβούλιο κλάδεψαν τα ξερά κλαδιά και ότι άλλο θεωρείται επικίνδυνο. Όπως μας είπε, υπάρχουν χλωρά κλαδιά και προσπαθούν να σώσουν τον πεύκο. Θα φέρουν και ιδιώτη τις επόμενες μέρες, για να τους συμβουλεύσει αν πρέπει να κλαδέψουν και κάτι άλλο.

Σύνταξη χηρείας πότε θα αρχίσει να καταβάλλεται στους άντρες;»  

Απάντηση: Η σύνταξη χηρείας άρχισε να καταβάλλεται εδώ και καιρό, όπως μας ανέφερε η αρμόδια λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Απαντώντας στο ερώτημα, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτήσεων για όσους η σύζυγός τους πέθανε το 2018. Αυτή την περίοδο εξετάζονται οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2019. Η αρμόδια λειτουργός μας ανέφερε ότι εξετάζονται ακόμα και κάποιες αιτήσεις προηγούμενων μηνών που είχαν ελλιπή στοιχεία και ζητήθηκαν από τους δικαιούχους.

Η σύνταξη ανικανότητας υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια;»  

Απάντηση: Η σύνταξη ανικανότητας λογίζεται ως εργασία, οπότε γίνονται κανονικά οι πιστώσεις στα συντάξιμα χρόνια.

Δημήτρης Στρατής, Νίτσα Παύλου

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και την ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές