Ενώ τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργούν τώρα τις συνθήκες για να συγκληθεί σύντομα η άτυπη συνάντηση «5+1» έτσι ώστε να αρχίσει μια σοβαρή διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για το κυπριακό, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά αντί να εξομαλύνεται οξύνεται.

Παραμονές του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών η Άγκυρα έχει προγραμματίσει μεγάλη αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «Γαλάζια Πατρίδα» από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο.

Όπως ανακοινώθηκε, 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 27 αεροσκάφη, 12 ελικόπτερα, F-16, F-4, αλλά και αποβατικές δυνάμεις θα βγουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, την ώρα μάλιστα που το σκάφος Τσεσμέ βρίσκεται ήδη για έρευνες στο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα, εκδηλώνεται κυρίως μέσω του τουρκικού τύπου η αντίδραση της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή την επικείμενη άφιξη αμερικανικών δυνάμεων στον Έβρο. Μεταγωγικά πλοία των ΗΠΑ που θα μεταφέρουν ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, κάποια εκ των οποίων θα μείνουν στην Ελλάδα για ασκήσεις, αναμένεται εντός των ημερών να φτάσουν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

ΟΗΕ – Καθορισμένη η βάση σύγκλισης της πενταμερούς

Σ’ αυτό το σκηνικό στην περιοχή μας τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζονται για την σύγκλιση της πενταμερούς διάσκεψης. Οι καλές προθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκδηλώθηκαν και χθες με το νέο μόνιμο αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του. “Θέλω να γνωρίζετε πόσο δεσμευμένοι είμαστε στην Κύπρο και το λαό της”, είπε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου μετέφερε στον Γενικό Γραμματέα την πλήρη δέσμευση και υποστήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη στις τρέχουσες προσπάθειες του για σύγκληση της άτυπης συνάντησης «5+1», η οποία έχει στόχο την επείγουσα επανέναρξη ουσιαστικών και προσανατολισμένων σε αποτελέσματα διαπραγματεύσεων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες υπενθύμισε πως ο Οργανισμός και ο ίδιος προσωπικά παραμένει δεσμευμένος για την Κύπρο. Υπενθύμισε τη δική του εμπλοκή και δέσμευση, τόσο στο παρελθόν κατά την Πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, όσο και τώρα ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ειδικά κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.