Την αντίδρασή του για την παρουσία του επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ, USS San Juan σε λιμάνι της Κύπρου, εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών και κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι δεν τηρεί τις ισορροπίες στο νησί.

Αναφέρει ότι υποστηρίζει σθεναρά τη δήλωση του «λεγόμενου ΥΠΕΞ στα κατεχόμενα, σχετικά με την αγκυροβόληση επιθετικού υποβρυχίου των ΗΠΑ σε ένα από τα λιμάνια της ε/κ διοίκησης της νοτίου Κύπρου» όπως αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία «και τις εξοπλιστικές της δραστηριότητες».

«Τα βήματα που κάνουν οι ΗΠΑ εις βάρος της τήρησης των ισορροπιών στο νησί της Κύπρου και της ενθάρρυνσης της ε/κ διοίκησης να εξοπλιστεί, δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στη σταθερότητα της περιοχής, ούτε στη δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή επίλυση του Κυπριακού» προστίθεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές και υπενθυμίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του ψευδοκράτους κάτω από όλες τις συνθήκες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της ευθύνης που της δίνει το καθεστώς του εγγυητή.