Ο επικεφαλής της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, 62 ετών, κι ο κυριότερος στρατιωτικός ηγέτης της εταιρείας του, ο Ντμίτρι Ούτκιν, και άλλοι οκτώ επιβάτες σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη το δικινητήριο ιδιωτικό αεροσκάφος που επέβαιναν στη Ρωσία χθες το απόγευμα
Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας Ροσαβιάτια επιβεβαίωσε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν επέβαιναν στο ιδιωτικό τζετ, που εκτελούσε πτήση από η Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη και κατέπεσε στην περιφέρεια Τβερ, χωρίς να επιζήσει κανείς.
Ο κατάλογος των επιβατών που δημοσιοποίησε η Ροσαβιάτια περιλάμβανε τα ονόματα του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του Ντμίτρι Ούτκιν, καθώς και αυτό του Βαλερί Τσεκάλοφ, του επικεφαλής της ασφάλειας του ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων.

Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα τους για πραξικόπημα, αποτελεί μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024, αναφέρει το Κίεβο.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις διατυπώθηκαν από την Πολωνία και την Εσθονία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Ζμπίγκνιου Ράου, ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος που πραγματικά να θεωρήσει αυτό το γεγονός ως σύμπτωση.
Η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, δήλωσε στο CNN ότι αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αποδεικνύεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξοντώνει τους αντιπάλους του, με αποτέλεσμα να τρέμει όποιος σκέφτεται να διατυπώσει άποψη διαφορετική από αυτήν του Ρώσου Προέδρου.
Πληροφορίες από δυτικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρχές της Λευκορωσίας έχουν διακόψει τη σύνδεση με το Διαδίκτυο στην περιοχή της κύριας βάσης της οργάνωσης Βάγκνερ.
Ο στόχος, όπως αναφέρεται, είναι να αποτραπεί πιθανή επικοινωνία και συντονισμός των μελών της μισθοφορικής ομάδας, για αντίδραση στον θάνατο των ηγετικών στελεχών της.
Μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας μετέδωσαν ότι μισθοφόροι της Βάγκνερ επιχειρούν να μεταβούν στην Ρωσία.