Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία, ως αντίδραση στην επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι μόλις το 3% των εξαγόμενων τροφίμων από την Ουκρανία, έχουν καταλήξει σε φτωχές χώρες, και πως τα μισά φορτία είχαν προορισμό κράτη της Δύσης. Εκφράζει παράλληλα ετοιμότητα να εφοδιάσει με πεντακόσιες χιλιάδες τόνους σιτηρών τις φτωχές χώρες, τους επόμενους μήνες.

Η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης αγροτικών προϊόντων δια μέσου της Μαύρης Θάλασσας, επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο με μεσολάβηση από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να επιτραπεί η ροή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που είχαν συσσωρευτεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Την ενέργεια της Ρωσίας καταδικάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζό Μπάιντεν να κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, επηρεάζοντας άμεσα χώρες που έχουν ανάγκη και τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο δήλωσε η Αντριέν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια παρατεταμένη αναστολή της εξαγωγής σιτηρών θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο σοκ στις παγκόσμιες αγορές.