Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Μόσχας να εγκρίνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό πριν ολοκληρωθούν οι τελικές δοκιμές.

Ο Γερμανός Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε σήμερα πως το εμβόλιο της Ρωσίας κατά της Covid-19 δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα ασφαλές προϊόν, παρά να είναι κανείς απλώς ο πρώτος που θα αρχίσει τους εμβολιασμούς.

O Σπαν τόνισε, παράλληλα, ότι μπορεί να είναι επικίνδυνο να αρχίσουν να εμβολιάζονται εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, ανθρώπων επειδή έτσι μπορεί να υπάρξει θανάσιμο πλήγμα στην αποδοχή του εμβολίου αν πάει κάτι  στραβά. Μόνο περίπου 10% των κλινικών δοκιμών είναι επιτυχείς και επιστήμονες εκφράζουν φόβους πως η Μόσχα προκρίνει το εθνικό κύρος έναντι της ασφάλειας.

Ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, δήλωσε πως οι ισχυρισμοί ότι το εμβόλιο της Ρωσίας για τον COVID-19 δεν είναι ασφαλές, είναι αβάσιμοι και ότι διατυπώνονται για λόγους ανταγωνισμού.
Το εμβόλιο, γνωστό ως «Sputnik-V», αναπτύχθηκε από το ερευνητικό κέντρο Gamaleya και η μαζική παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αναμένεται να φτάσει τα 500 εκατομμύρια δόσεις τους πρώτους 12 μήνες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως θα χορηγηθεί σε ιατρικό προσωπικό και μετά σε εκπαιδευτικούς σε εθελοντική βάση, στο τέλος αυτού του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η μαζική διάθεσή του στη Ρωσία αναμένεται να αρχίσει τον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χθες τη σύναψη νέας σύμβασης, έναντι 1,5 δις δολαρίων, για την αγορά και την προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων του πειραματικού εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, κατά σειρά την έκτη τέτοια συμφωνία του ομοσπονδιακού κράτους από τον Μάιο.

Η Moderna, εταίρος του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), είναι μια από τις τρεις κοινοπραξίες στη Δύση που έχουν εισέλθει στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών πειραματικού εμβολίου, η συγκεκριμένη σε 30.000 εθελοντές, από τον Ιούλιο.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών, σε μικρό δείγμα ανθρώπων που συμμετείχαν εθελοντικά, έδειξαν ότι το εμβόλιο πράγματι δημιουργεί ανοσολογική απόκριση.