Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άνοιξε τελικά το σημείο διέλευσης μέσω της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, προς την παραλία των Βαρωσίων.

Άντρες με πολιτικά που βρίσκονταν μπροστά από τη σιδερένια πύλη, αφαίρεσαν τα πρόχειρα κιγκλιδώματα και είπαν στον κόσμο που ήταν εκεί, ότι μπορούσε να περάσει. Κανείς δεν ζήτησε έγγραφα ή επίδειξη ταυτοτήτων και ο κόσμος άρχισε να προχωρά από τον συγκεκριμένο δρόμο προς την παραλία.

Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονταν έξω από το σημείο εισόδου ήταν και κάποιοι που είχαν τυλιχθεί την τουρκική σημαία ή την κρατούσαν, όπως και τη σημαία του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» στα κατεχόμενα, με απόφασή του απαγορεύει τη διοργάνωση τελετής ή οποιασδήποτε ομιλίας στην περιοχή των Βαρωσίων και επί τούτου θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Η απόφαση του «ανώτατου εκλογικού συμβουλίου» κοινοποιήθηκε στον διευθυντή της ψευδοαστυνομίας, στον «Δήμαρχο» Αμμοχώστου και τον τοπικό «αστυνομικό» διευθυντή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά από αξιολόγηση καταγγελίας μέσω επιστολής που εστάλη χθες από τον Δικηγόρο Ali Tunçtaşlı, τον Συντονιστή Εκλογών του Ανεξάρτητου Προεδρικού υποψηφίου Serdar Denktaş.

Τόνισε ότι η διοργάνωση τελετής, λόγω του ανοίγματος της περιοχής Βαρώσια εντός του Ημερολογίου Εκλογών για τις Προεδρικές Εκλογές και το Δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 11 Οκτωβρίου, απαγορεύεται σύμφωνα με το Άρθρο 80 του Νόμου περί Εκλογών και Παραπομπών της 5/1976.

Ο λεγόμενος “πρωθυπουργός” και υποψήφιος “πρόεδρος”, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε μέσω Τουίτερ ότι στις 4 το απόγευμα θα επισκεφθεί την περιοχή.

Στο μήνυμά του αναφέρει ότι “αποκαθιστούμε το κλειστό Βαρώσι για την ανθρωπότητα, την Κύπρο και τον κόσμο. Περπατούμε όλοι μαζί από το ανοικτό Βαρώσι προς ένα νέο μέλλον”, παραφράζοντας ένα από τα προεκλογικά του συνθήματα που είναι το #προςένανέομέλλον.

Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου της, Αλίμ Σιντίκ,.

Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές κινήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, ο κ. Σιντίκ είπε πως “η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, παραμένει σε επαφή με τις δυο πλευρές, ενώ η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Βαρώσι”.

“Η θέση των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι παραμένει αναλλοίωτη και καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, κατέληξε ο κ. Σιντίκ.

Το άνοιγμα, σήμερα, της πρόσβασης προς το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων και οι αντιπαραθέσεις των εταίρων στην «κυβέρνηση», στα κατεχόμενα, που διαλύθηκε αλλά δεν παραιτήθηκε ακόμα, κυριαρχούν στον τ/κ Τύπο σήμερα.

Η «Αβρούπα», με τίτλο «Νέα πύλη για είσοδο στο Βαρώσι», αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά, παρά τις αντιδράσεις, άρχισε τις ενέργειες για το Βαρώσι.

Η «Χαλκίν Σεσί», με τίτλο «Διαψεύδουν ο ένας τον άλλο», γράφει ότι η 41η «κυβέρνηση» τέλειωσε με την αποχώρηση του Κόμματος του Λαού, αλλά οι αντιπαραθέσεις δεν τέλειωσαν, με τον Ερσίν Τατάρ να δηλώνει χθες ότι την κίνηση για το Βαρώσι δεν την έκανε ως υποψήφιος «πρόεδρος», αλλά ως «πρωθυπουργός».

Αλλού αναφέρει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως ο «λαός θα δώσει δημοκρατική απάντηση στις παρεμβάσεις».

Η «Χαβαντίς», με τίτλο «Τίποτε δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο μπροστά στη δύναμη του λαού», αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε χθες σε προεκλογική επίσκεψη ο νυν Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ενθουσιώδης μέρα για τα Βαρώσια», έχει φωτογραφία το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης περιοχής και γράφει ότι ανοίγει μετά από 46 χρόνια «εντός των συνόρων της τδβκ», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος.

Η «Γενί Ντουζέν», με τίτλο «Tο Βαρώσι στις κάλπες», γράφει ότι σήμερα θα επιτραπεί η επίσκεψη στην παραλία του Βαρωσίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η «κυβέρνηση» συνεχίζει να υφίσταται. Αλλού σημειώνει ότι για να «πέσει» η «κυβέρνηση», θα πρέπει, σύμφωνα με το «σύνταγμα», να παραιτηθεί, κάτι που δεν έχει γίνει.