Συναντήσεις και διαβουλεύσεις με φορείς, καλλιτέχνες, ομάδες και κοινότητες πραγματοποιεί αυτή τη περίοδο, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Λεμεσός 2030, ο οποίος σήμερα είχε μια πρώτη συνάντηση με πολιτικούς συντάκτες και εκπροσώπους ΜΜΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από το Συμβούλιο του Οργανισμού ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, η Γεωργία Ντέτσερ και ο Νίκος Κυριακίδης, ενώ παρέστη και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δρ Ανδρέας Πίττας, αναφέρθηκε στη σημασία του ότι αυτός είναι ανεξάρτητος και δεν απαρτίζεται από δυναμικό που να προέρχεται από τον Δήμο, αλλά από προσωπικότητες της πόλης και του πολιτισμού.
Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης τόνισε πως ο Οργανισμός έχει την απόλυτη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου και πως όποια πρόταση από την ευρύτερη Λεμεσό περάσει στον 2ο γύρο, θα έχει τη στήριξη και συνεργασία των τοπικών αρχών της ευρύτερης Λεμεσού.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια Ελεάνα Αλεξάνδρου ανέφερε πως οι Γενικοί Στόχοι του Λεμεσός 2030 είναι η ενδυνάμωση, η αειφορία και η συμμετοχικότητα.
Καθώς και ότι κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων που ξεκίνησε ο οργανισμός Λεμεσός 2030, τίθενται ερωτήματα όπως: Πως λειτουργούμε στη Λεμεσό; Πώς βιώνουμε την πόλη και τι ανάγκες έχουμε; Πώς φανταζόμαστε το 2030;
Πέρα από τις συναντήσεις, στους καλλιτέχνες, ομάδες και κοινότητες θα αποσταλούν και ερωτηματολόγια.
Για τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠτΕ), λέχθηκε πως καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία των Υπουργών Πολιτισμού της Ελλάδας και της Γαλλίας, Μελίνας Μερκούρη και Ζακ Λανγκ από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ιούνιο του 1985, καθώς και ότι στην πορεία του χρόνου ο θεσμός έχει διαφοροποιηθεί αρκετά, αποκτώντας αυξανόμενο πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό βάρος για τις πόλεις που τον κερδίζουν μέσα από μια μακρά διαδικασία αξιολόγησης.
Αποσκοπεί στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου και της πολυμορφίας του στον κοινό ευρωπαϊκό χώρο, στην εμπλοκή των πολιτών και στην ενισχυμένη συμβολή του πολιτισμού στην μακροπρόθεσμη και αειφόρα ανάπτυξη των πόλεων που κερδίζουν τον τίτλο.
Κάθε χρόνο ο τίτλος αποδίδεται σε δύο ή τρεις πόλεις χωρών της Ευρώπης, οι οποίες διαγωνίζονται μεταξύ τους εθνικά.
Η Πάφος αποτέλεσε την πρώτη κυπριακή πόλη που φιλοξένησε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2017.
Η Λεμεσός διεκδικεί τη ΠΠτΕ για το 2030, οπότε και ο τίτλος θα δοθεί ξανά σε μια πόλη της Κύπρου.
Ο οργανισμός Λεμεσός 2030 αναμένει σε αυτή την φάση την επίσημη ανακοίνωση του διαγωνισμού στην Κύπρο.
Η προκριματική φάση αναμένεται να κλείσει το Φθινόπωρο του 2024 με ζητούμενα: έναν φάκελο διεκδίκησης (bid book) – 60 σελίδες και απαντά σε 38 ερωτήσεις, καθώς και μία παρουσίαση και μια συνέντευξη σε κριτική επιτροπή 12 εμπειρογνωμόνων (10 από Ευρώπη και 2 από την Κύπρο).
Για τις πόλεις που περνούν στη δεύτερη και τελική φάση, ο φάκελος διεκδίκησης εξελίσσεται σε 100 σελίδες, επανεξετάζεται από την επιτροπή η οποία ανακοινώνει την τελική απόφαση εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2025.
Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού αποτελούν προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό, πανεπιστημιακό, δημοσιογραφικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό τομέα της Λεμεσού.
Πρόεδρος του συμβουλίου ο Δρ. Ανδρέας Πίττας, αντιπρόεδρος η Γεωργία Ντέτσερ και μέλη οι Νίκος Κυριακίδης, Ανθή Θεοχάρους, Αντιγόνη Κωμοδίκη, Βασίλης Πρωτοπαπάς, Μιχάλης Παπαευαγόρου, Δρ. Νίκος Ζάμπογλου, Τασούλα Χατζητοφή. Νομικός Σύμβουλος ο κ. Χρίστος Μελίδης.
Μετά από ανοιχτή διαδικασία, τη θέση της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας ανέλαβε η Ελεάνα Αλεξάνδρου. Την ομάδα συμπληρώνει ο Διομήδης Κουφτερός με τον ρόλο του Συντονιστή Καλλιτεχνικού Προγράμματος και Δικτύωσης και η Βιρίνα Γκούντα, γραμματέας στο γραφείο του Οργανισμού.
Έχει ήδη συσταθεί η πρώτη ομάδα εργασίας, η ομάδα ‘Outreach’, την οποία συντονίζουν η Έλενα Αγαθοκλέους και Μαρίνα Κακουλλή. Τη διεκδίκηση του τίτλου στηρίζουν ομάδα ανεξάρτητων συμβούλων από τη Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία, με μακρόχρονη πείρα σε αντίστοιχες διεκδικήσεις.