Άνοιξαν εκ νέου οι κάλπες στη 13.00 σε όλα τα εκλογικά κέντρα, μετά από διακοπή μιας ώρας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος κάλεσε και πάλι «όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, διατυπώνοντας με υπεύθυνο τρόπο την επιλογή για τα πρόσωπα που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν στην Βουλή κατά την επόμενη πενταετία».

«Αυτή η εκλογική διαδικασία διεξάγεται σε πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας COVID-19», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης, ο κ. Κωνσταντίνου υπενθύμισε ότι «όλα τα εκλογικά κέντρα λειτουργούν κάτω από τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία έχουν εκδοθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία τόσο των εκλογέων όσο και του προσωπικού που εργάζεται για την διεκπεραίωση της ψηφοφορίας».

Κληθείς να σχολιάσει το χαμηλό ποσοστό προσέλευσης στη Λευκωσία, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι για αυτό το θέμα πρέπει να ερωτηθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί.

«Εμείς, ως Υπουργείο Εσωτερικών και Γραφείο του Γενικού Εφόρου Εκλογών, η δουλειά μας είναι να διευκολύνουμε τους ψηφοφόρους για να μπορέσουν να προσέλθουν και να ασκήσουν το δικαίωμα τους», ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι έχει προβεί σε σειρά εκκλήσεων στους εκλογείς για να προσέλθουν να ψηφίσουν.

Ο κ. Κωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι το απόγευμα θα αυξηθεί η ροή και στη Λευκωσία.

Ερωτηθείς κατά πόσο στα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης έχουν προσέλθει πέραν των 21 ψηφοφόρων, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι υπολείπονται 4 ψηφοφόροι για να αγγίξουμε τον αριθμό των 21, προσθέτοντας ότι έχουν ψηφίσει 17 εκλογείς από την εκλογική περιφέρεια Κερύνειας στην Θεσσαλονίκη.

«Ευελπιστούμε ότι το απόγευμα θα προκύψουν και οι 4 που υπολείπονται για να μην χρειαστεί να γίνει η μεταφορά της κάλπης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σχετικά ενημερώθηκαν και «οι εκλογικοί συνδυασμοί και ευελπιστούμε ότι και οι ίδιοι θα συμβάλουν με τους δικούς τους τρόπους ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το άνοιγμα της κάλπης στον χώρο της Θεσσαλονίκης».

Σε ερώτηση ότι άτομο θετικό στον κορωνοϊό δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσει γιατί είχε δηλώσει άλλη διεύθυνση οικίας, απόστασης 50 μέτρων από την οικία του, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι ενήμερος για αυτό το περιστατικό και υπενθύμισε την πρόνοια της νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία «προβλέπεται η δημιουργία ειδικού εκλογικού καταλόγου στον οποίο εγγράφονται άτομα τα οποία θα βρίσκονται σήμερα σε περιορισμό λόγω του διατάγματος του Υπουργού Υγείας και η ψηφοφορία γίνεται στην διεύθυνση συνήθους διαμονής».

«Η διεύθυνση πρέπει να είναι αυτή που είναι καταγραμμένη στο Μητρώο Πληθυσμού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι σε διαφορετική διεύθυνση δεν μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα αυτό.