Από την ετοιμασία της λιμενικής υποδομής από τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτάται η επανέναρξη της πρωτοβουλίας Αμάλθεια, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών, για τον τελευταίο χρόνο ο κ. Κόμπος είπε ότι η ετοιμασία αυτής της πλατφόρμας, ενδεχομένως να είναι το ορόσημο για την επανέναρξη της πρωτοβουλίας. Μετά την επιστροφή του πλοίου Τζένιφερ, ένα μεγάλο μέρος του φορτίου παραμένει αποθηκευμένο στην Λάρνακα, όπως εξήγησε.

Η πρωτοβουλία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, δεν αποκλείεται να σταλεί και νωρίτερα από την ετοιμασία της πλατφόρμας νοουμένου ότι θα αναβαθμιστούν τα πρωτόκολλα ασφάλειας και από την άλλη πλευρά, εννοώντας το Ισραήλ.

Όταν ετοιμαστούν οι υποδομές, αναμένεται να αρχίσει η μεταφορά πέραν των 1500 τόνων βοήθειας εβδομαδιαίως, ανέφερε ο κ. Κόμπος. Την ερχόμενη εβδομάδα όπως είπε, αναμένεται να διοργανωθεί ενημέρωση στην Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Αμερικανική πλευρά. Η ενημέρωση για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας θα γίνει σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων στα Ηνωμένα Έθνη.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη επικεντρώθηκε και στο Κυπριακό. Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αναμένεται η επιστροφή της ειδικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ της κυρίας Ολγκίν η οποία έχει επισκεφθεί το Βερολίνο και αναμένεται αυτές τις μέρες να βρεθεί στο Παρίσι.

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην βάση του συμφωνημένου πλαισίου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι κανείς δεν νομίζω να θέλει να μπει σε συζήτηση για τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς, όπως η κυριαρχική ισότητα και η λύση δύο κρατών.

Ο κ. Κόμπος ανέγνωσε 14 στόχους του Υπουργείου του οποίου προΐσταται μεταξύ των οποίων η προστασία της Κυπριακής δημοκρατίας, δημιουργία συνθηκών για επανένωση του νησιού, η αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους μέλους, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην σύσφιξη των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.