Εντείνονται οι εμβολιασμοί σε όλη την Κύπρο ενόψει της αναμενόμενης επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.
Το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό έφτασε το 81,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Υγείας.

Και σήμερα εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στα εμβολιαστικά κέντρα με αποτέλεσμα να συνεχιστούν οι εικόνες συνωστισμού σε κατά τόπους σημεία εμβολιασμού ανά την Κύπρο.

«Εμβόλια υπάρχουν για όλους» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής νοσηλευτικών υπηρεσιών Ευαγόρας Ταμπούρης οποίος ζήτησε από το κοινό να επιδείξει κατανόηση.

Όπως ανέφερε έφτασαν τις 217 χιλιάδες τα άτομα έκαναν την τρίτη/αναμνηστική δόση του εμβολίου.

Αύξηση 25% καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες και στους εμβολιασμούς παιδιών, ηλικίας δώδεκα έως δεκαπέντε ετών.

Όπως ανέφερε στο κρατικό ραδιόφωνο η αναπληρώτρια διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών Όλγα Καλακούτα, στη θετική εξέλιξη συνέβαλε η ενημέρωση στα σχολεία αναφορικά με τη σημασία των εμβολίων, ως επίσης και οι κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Στις ηλικίες δεκαέξι και δεκαεπτά ετών, το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης έφθασε στο 50,8%.

 

Παιδιά 5-11

Αύριο αρχίζουν οι εμβολιασμοί παιδιών από 5 έως 11 ετών και ήδη σύμφωνα με τους αρμόδιους, έχουν προγραμματιστεί μέσω τηλεφώνου τα πρώτα 102 ραντεβού παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προσκόμιση του εγγράφου συγκατάθεσης το οποίο πρέπει να είναι υπογεγραμμένο από τους δύο γονείς.

Από την ερχόμενη Τρίτη θα μπορούν να διευθετούνται και ραντεβού μέσω της ηλεκτρονικής πύλης.

 

Ακυρώσεις γάμων 

Οι ακυρώσεις εκδηλώσεων, γάμων και βαφτίσεων για τις επόμενες εβδομάδες συνεχίζονται και μέχρι στιγμής έχει ακυρωθεί το 50% των εκδηλώσεων σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επαγγελματιών Εκδηλώσεων.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Μωσαϊκός δήλωσε πως ζήτησαν από την κυβέρνηση περίοδο 30 ημερών παράτασης, πριν την ενεργοποίηση του τελευταίου διατάγματος, ωστόσο το Υπουργείο Υγείας απάντησε αρνητικά. Ο κ. Μωσαϊκός υποστήριξε ότι ο αριθμός των ανεμβολίαστων σε κάθε εκδήλωση δεν είναι μεγάλος, αλλά, όπως είπε, τυχαίνει να είναι σημαντικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να λείψουν.

 

Αυξάνεται η πληρότητα στα νοσηλευτήρια

Στο 93% έφτασε η πληρότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου.
Νοσηλεύονται 42 ασθενείς εκ των οποίων οι 7 στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζονται πιο στενή παρακολούθηση. Βεβαίως οι ασθενείς με κορωνοϊό σε στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια είναι πολύ περισσότεροι.

 

Από Δευτέρας ξεκινούν τα self test

Κάτι σημαντικό σε ό,τι αφορά τις δειγματοληψίες. Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αρχίσει η διαδικασία των δωρεάν self test για εμβολιασμένους τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία. Όπως εξήγησε η πρόεδρος των φαρμακοποιών θα μπορούν να προμηθεύονται μέχρι πέντε τεστ τα οποία θα χρησιμοποιεί το κοινό πριν από τυχόν επισκέψεις του κατά την περίοδο των εορτών.