Στόχος μας παραμένει πάντα η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών αξιών μέσα από την εξεύρεση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων ΟΗΕ, συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε επιμνημόσυνο λόγο της η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου στο μνημόσυνο των πεσόντων του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού κατά την τούρκικη εισβολή του 1974 στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας στο Καϊμακλί.

Ανέφερε ότι Τράχωνας, Νεάπολη, Ομορφίτα, Βόρειος Πόλος και Καϊμακλί, τα βόρεια προάστια της πρωτεύουσας, ήταν ο τομέας ευθύνης του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού. Ξημερώματα της 20ής Ιουλίου 1974, προτού ακόμη τα τουρκικά στρατεύματα ξεκινήσουν την αποβίβασή τους στο Πέντε Μίλι και προτού αρχίσει το ειδεχθές οργανωμένο έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας, ο 3ος Λόχος του 211 Τάγματος Πεζικού δέχθηκε αιφνιδιαστική επίθεση από τις τουρκικές δυνάμεις και κλήθηκε -από τους πρώτους- να υπερασπιστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο ηρωισμός τους στο πεδίο της μάχης και η αυταπάρνηση που επέδειξαν μπροστά στον κίνδυνο, ήταν απαράμιλλης αξίας, είπε και παρά τις ελλείψεις σε υλικά, τον ανύπαρκτο ανεφοδιασμό και παρά το ότι απέναντί τους ο εχθρός υπερείχε τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε έμψυχο υλικό, οι γενναίοι στρατιώτες του 3ου Λόχου υπέμειναν το ανελέητο σφυροκόπημα των Τούρκων, χωρίς να κάμπτεται στιγμή η θέλησή τους και χωρίς να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Με τη μαχητική τους αντίσταση οι ηρωικοί νεκροί και αγνοούμενοι του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού κατάφεραν να ανακόψουν τις ορδές των βαρβάρων και να εμποδίσουν την ακάθεκτη επέλαση του Αττίλα σε ολόκληρη τη Λευκωσία.
Η κ. Δημητρίου σημείωσε πως σε καμία περίπτωση εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να επαναπαυθούμε και να βολευτούμε με την παρούσα κατάσταση. «Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε το έργο του οποίου τα θεμέλια τόσο γενναιόψυχα και ανιδιοτελώς έθεσαν όσοι πολέμησαν εδώ. Πρέπει να αφοσιωθούμε στο μεγάλο έργο που έχουμε μπροστά μας, την εκδίωξη των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την επανένωση του νησιού μας, δηλώνοντας έμπρακτα ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι οι νεκροί μας δε χάθηκαν μάταια.                                                                                                                                                      Αναφερόμενη στο Κυπριακό είπε ότι δυστυχώς, είμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της τουρκικής αδιαλλαξίας και προκλητικότητας. Μέσα από μια αδιάλειπτη διχαστική ρητορική, αλλά και μέσα από τις έκνομες παρεμβάσεις της, η Άγκυρα επιχειρεί τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, καθώς και στην Καρπασία, με τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής και ναυτικής βάσης. Παράλληλα ανεβάζει την ένταση των προκλήσεων και στην κυπριακή ΑΟΖ, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δρομολογώντας νέες παράνομες γεωτρήσεις.                                                                                 Παράλληλα, η Άγκυρα εξακολουθεί να μπλοκάρει την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, θέτοντας ως προαπαιτούμενο την αποδοχή της απαράδεκτης απαίτησής της για κυριαρχική ισότητα και λύση δυο κρατών.                                                                                             Στόχος μας, είπε, παραμένει πάντα η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών αξιών μέσα από την εξεύρεση λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων ΟΗΕ, συμβατή με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας και θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της. Χωρίς στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις. Αυτός είναι ο δικός μας αγώνας, που ποτέ δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε, όσα χρόνια και αν περάσουν», κατέληξε.