Σε εγρήγορση βρίσκονται το Υπουργείο Υγείας και η αρμόδια επιστημονική ομάδα, σε σχέση με τις αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού στον χώρο του ποδοσφαίρου οι οποίες ενισχύονται, αλλά και τα κρούσματα που προέκυψαν σε δύο σχολεία της Λεμεσού.

Επίκεντρο της έξαρσης παραμένει η Λάρνακα, για την οποία η ανησυχία μεγάλωσε χθες από τον εντοπισμό στους τυχαίους ελέγχους, θετικού κρούσματος που είναι ποδοσφαιριστής του ΑΣΙΛ Λύσης, ενώ είναι ακόμη ενεργές και οι υπόλοιπες αλυσίδες, όπως αυτές της Νέας Σαλαμίνας, της Μητρόπολης και αυτής που έχει σχέση με μία βάπτιση.

Στο μικροσκόπιο της Ομάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης βρίσκεται και η Λεμεσός αφού, πέρα από την αλυσίδα μετάδοσης σε εταιρεία, που απαριθμεί 7 άτομα, εντοπίστηκαν διάσπαρτα κρούσματα στην πόλη, τα δύο εκ των οποίων σε μαθητές δύο διαφορετικών σχολείων.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα «Καθημερινή» το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, η κύρια έγνοια είναι ο χώρος του ποδοσφαίρου και θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη συνάντηση της ΚΟΠ με τον Υπουργό Υγείας.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούτης δήλωσε το μεσημέρι στον Αντένα πως το θετικό είναι ότι δεν συνεχίστηκαν τα 20 με 30 περιστατικά την ημέρα ωστόσο, πρόσθεσε, υπάρχουν 5 με 6 ενεργές αλυσίδες μετάδοσης του ιού, οι οποίες θα πρέπει να περάσουν 2 εβδομάδες για να μπορεί να λεχθεί ότι έχουν ελεγχθεί κι έχουν την τάση να σβήσουν.

Επισήμανε, ακόμη, πως δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Αναμενόμενα είναι, κατά τον καθηγητή Τσιουτή, τα κρούσματα στα σχολεία, που φαίνεται να είναι ελεγχόμενα και δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μετάδοση σε πολλά άτομα.

Ο Πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, Ντίνος Έλληνας, ανέφερε πως στο Λανίτειο Λύκειο της Λεμεσού γίνεται η ιχνηλάτηση 35 παιδιών, ενώ 86 παιδιά παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι.

Εντός της ημέρας αναμένονται τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που έχουν γίνει στους μαθητές οι οποίοι συγκαταλέγονται στις επαφές της μαθήτριας του Λανιτείου Λυκείου.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο κρούσμα μαθήτριας στο Γυμνάσιο Λινόπετρας, ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι το σχολείο έχει απολυμανθεί, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Η μαθήτρια είχε συμπτώματα από τις 18 Σεπτεμβρίου και είχε έλθει σε επαφή με άτομα από το σχολείο.

Ο Δρ Καραγιάννης τόνισε πως, αν η κατάσταση χειροτερέψει και σε ό,τι αφορά στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, θα πρέπει να μελετηθεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε παγκύπρια βάση.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται ο δειγματοληπτικός έλεγχος για 3.000 άτομα στη Λάρνακα, ενώ ανησυχία υπάρχει στη μικρή προσφυγική κοινότητα στο Δασάκι της Άχνας, μετά τα 27 κρούσματα που συνδέονται με το ποδοσφαιρικό σωματείο του Εθνικού.

Στόχος του Κοινοτικού Συμβουλίου είναι να παραμείνει η Αχνά καθαρή από κορωνοϊό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κοινοτάρχης, Νίκος Βάσιλας, προσθέτοντας πως άρχισε από τις 8 το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι τις 5 το απόγευμα ο δειγματοληπτικός έλεγχος για κορωνοϊό, σε μια προσπάθεια τερματισμού της εξάπλωσης του ιού.