Την έντονη ανησυχία του για τον εντοπισμό πέντε μεταναστών με κορωνοϊό, στους οποίους διενεργήθηκε έλεγχος πριν την ένταξή τους στο κέντρο φιλοξενίας «Πουρνάρα» και οι οποίοι είχαν φτάσει στα κατεχόμενα από τη Συρία μέσω Τουρκίας, εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της ομάδας των επιδημιολόγων, καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας, Πέτρος Καραγιάννης.
«Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε που βρίσκονταν τα πέντε άτομα μέχρι την έκβαση των αποτελεσμάτων τους και αν αυτά βρίσκονταν σε απομόνωση ή ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα», σημείωσε.
Είπε ακόμα ότι μάλλον τα άτομα αυτά εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές παράνομα, ενώ ευχάριστο είναι το γεγονός ότι εντοπίστηκαν και σε αυτούς διενεργήθηκε τεστ για κορωνοϊό πριν τη μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο καθηγητής Καραγιάννης είπε ότι ακόμη το θέμα δεν το έχουν συζητήσει ως επιδημιολογική ομάδα και ότι αναμένεται το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη τηλεδιάσκεψη.
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε στο ΚΥΠΕ και το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Λεόντιος Κωστρίκης
Σχετικά με το γεγονός ότι ένα εκ των επτά κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες, προήλθε από τη Σερβία, ο καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι θα γίνει πρόταση να μπει η Σερβία στην κατηγορία Γ, σε ό,τι αφορά στην κατηγοριοποίηση χωρών βάσει επιδημιολογικής κατάστασης, αφού θεωρείται χώρα υψηλού κινδύνου.
Διευκρινίζοντας ότι, ως επιδημιολογική ομάδα, δεν έχουν συζητήσει ακόμα το θέμα του εντοπισμού των επτά κρουσμάτων, ένα εκ των οποίων ήρθε από τη Σερβία και πέντε από τα κατεχόμενα, ο καθηγητής Κωστρίκης είπε ότι είναι ανησυχητική «η ευκολία που αυτοί οι άτυποι μετανάστες εισέρχονται από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές».
Διερωτήθηκε, ακόμα, αν οι κατοχικές αρχές αφήνουν εν γνώσει τους τους μετανάστες, ως πιθανά κρούσματα, να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές ή αν αυτό γίνεται εν αγνοία τους και αν αυτό συμβαίνει, τότε στα κατεχόμενα ποια είναι τελικά η κατάσταση σε ό,τι αφορά τα κρούσματα.
Τα άτομα αυτά, πριν έρθουν παράνομα στις ελεύθερες περιοχές, «ήρθαν σε επαφή με άτομα στα κατεχόμενα, υπάρχει ιχνηλάτηση των επαφών τους;» διερωτήθηκε ο καθηγητής.
Επίσης, πρόσθεσε, δημιουργείται μια αλυσιδωτή ανησυχία για το ότι αν μετά την είσοδο των παράνομων μεταναστών στις ελεύθερες περιοχές, τη σύλληψη και τη μεταφορά τους στους χώρους φιλοξενίας, τηρούνται οι οδηγίες απομόνωσης μέχρι και τη διεξαγωγή τεστ και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο να διαδοθεί ο ιός αφού, μέχρι και τη μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας μετά τη σύλληψή τους, τα άτομα αυτά έρχονται σε επαφή με άτομα όπως αστυνομικούς και άλλους λειτουργούς, αλλά και με τα υπόλοιπα άτομα στα κέντρα φιλοξενίας.
Σε ερώτηση αν γνωρίζει αν υπάρχουν χώροι απομόνωσης, ο κ. Κωστρίκης είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον τα άτομα αυτά κρατούνται σε απομόνωση μεμονωμένα ή με άλλους ή ακόμα, αν κρατούνται σε κρατητήρια με άλλους κρατουμένους, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για την μεταδοτικότητα του ιού.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν σχετικές δυσκολίες», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη μη υποβολή της επιδημιολογικής έκθεσης για την κατάσταση στα κατεχόμενα σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει μέχρι σήμερα υποβάλει δύο επιδημιολογικά δελτία, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά ακόμα δεν έχει υποβάλει ούτε ένα γραπτώς και όλες οι πληροφορίες δίνονται σε προφορική μορφή.
«Το άλλο ανησυχητικό γεγονός είναι το θέμα της Σερβίας. Η Σερβία πρέπει να μπει σε κατηγορία Γ ώστε όποιος έρθει από τη χώρα αυτή στην Κύπρο, να τίθεται σε αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες», σημείωσε.
Πηγή: Philenews / ΚΥΠΕ