Τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, σε σημερινές του δηλώσεις ανέφερε ότι χθες για πρώτη φορά έγιναν συνολικά δέκα εισαγωγές σε ένα 24ωρο, επισημαίνοντας ότι αν συνεχισθεί αυτή η αυξητική τάση, θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς ασθενών.

Ανέφερε, επίσης, ότι ποσοστό 76,57% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι -όπως είπε- καταλαμβάνουν κλίνες εις βάρος άλλων ασθενών.

Ο κύριος Χαριλάου ανέφερε ότι ένας στους δέκα ασθενείς κορονοϊού εισάγεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αναφοράς, στο οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 8 διαθέσιμες κλίνες.

Στο Νοσοκομείο νοσηλεύονται σήμερα 37 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 σε μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Η πληρότητα του νοσοκομείου φθάνει στο 82%.

Σε δηλώσεις της η Αμαλία Χατζηγιάννη, Επιστημονική Διευθύντρια των Γενικών Νοσοκομείων Λάρνακας – Αμμοχώστου, ανέφερε ότι αν χρειαστεί, υπάρχει και δεύτερο σχέδιο για να διατεθούν και άλλες κλίνες για κορωνοϊό στο Νοσοκομείο.

Ο μέρος όρος ηλικίας, όπως ανέφερε, των νοσηλευομένων είναι τα 70 έτη.

Ο νεότερος ασθενής είναι 35 χρόνων και ο γηραιότερος 93.

Το 82% των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα έγινε γνωστό πως γυναίκα ηλικίας 52 ετών, η οποία τελούσε σε αυτοπεριορισμό αφού ήταν θετική στον κορωνοϊό, εντοπίστηκε νεκρή από τον γιο της το μεσημέρι της Τετάρτης, στην κατοικία της στην Πάφο.

 Στο μεταξύ, εισήγηση για αναθεώρηση των πρωτοκόλλων για εμβολιασμένους, στενές επαφές κρουσμάτων κορονοϊού, φαίνεται ότι μελετά η Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή.

Ο καθηγητής μοριακής ιολογίας, μέλος της επιτροπής, Πέτρος Καραγιάννης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο είπε ότι το θέμα έχει ήδη συζητηθεί και θα τεθεί ξανά στην επόμενη συνεδρία και πιθανόν το πρωτόκολλο να αλλάξει.

Ο καιρός, πρόσθεσε, και το ότι όλοι βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, ευνοούν τη μετάδοση του ιού. Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος, ο κίνδυνος αυξάνεται.

Ερωτηθείς για την κατανομή των κρουσμάτων ανά πόλη, ο κύριος Καραγιάννης είπε ότι κατά αναλογία η διασπορά είναι ίδια σε όλες τις πόλεις, με ελαφρώς πιο αυξημένο το ποσοστό θετικότητας στην Πάφο.

Στη Λευκωσία, εξήγησε, καταγράφονται περισσότερα κρούσματα γιατί διενεργείται τριπλάσιος αριθμός τεστ.