Την ανησυχία που προκαλεί το ταξίδι του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στα Βαρώσια επισημαίνει σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη πόλη η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Το δημοσίευμα περιγράφει οικοδομικές εργασίες που έχουν αρχίσει να γίνονται στην περιοχή, καθώς και την προσπάθεια να παρέχονται υπηρεσίες προς τουρίστες, με τραπέζια, καθίσματα και ομπρέλες.
«Όλα είναι μικρά σημάδια μιας μάχης που σιγοβράζει για ένα θέρετρο που, πριν γίνει διαπραγματευτικό χαρτί σε ένα παιχνίδι γεωπολιτικού σκακιού, ήταν ο πιο λαμπερός προορισμός της Μεσογείου», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Αφού αναφέρεται στις αντιδράσεις για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, η ανταποκρίτρια αναφέρει ότι οι για πολλούς οι αλλαγές στα Βαρώσια αντικατοπτρίζουν τον εκνευρισμό των Τουρκοκύπριων μετά από δεκαετίες αποτυχημένων συνομιλιών.
Παράλληλα, όμως, τονίζει πως η υφέρπουσα εμπορευματοποίηση των Βαρωσίων θεωρείται μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής του Προέδρου Ερντογάν να βελτιώσει τη επιρροή της Τουρκίας σε μια περίοδο που υπάρχουν άλυτα ζητήματα αναφορικά με τις «δυνητικά εκρηκτικές εντάσεις» γύρω από τα δικαιώματα υπεράκτιας ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως εξηγεί στην εφημερίδα ο καθηγητής ιστορίας και πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Χιούμπερτ Φάουστμαν, εντάσσεται στην πολιτική της Τουρκίας να δημιουργεί δεδομένα επί του εδάφους που ενισχύουν τη διαπραγματευτική της ισχύ ή γίνονται μόνιμα κεκτημένα.
Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα περιλαμβάνει και δήλωση Ελληνοκύπριας πρόσφυγα από τα Βαρώσια που λέει πως αυτό που νιώθει είναι «απώλεια, απώλεια, απώλεια», αλλά και Τουρκοκύπριου που δηλώνει ότι ο τόπος αυτός ανήκει στους νόμιμους κατοίκους του.
Ανταπόκριση από την περιοχή δημοσιεύει και η Daily Telegraph, που σχολιάζει πως η επίσκεψη Ερντογάν «πιθανώς θα πυροδοτήσει τις φλόγες της διαίρεσης».
Η εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη που λέει ότι η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου είναι «αντίθετη στην ειρήνη και στην ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», καθώς και «προφανώς αντιπαραγωγική» στο πλαίσιο των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Σε δικές του δηλώσεις στην Telegraph o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ αναφέρει πως μετά από χρόνια άκαρπων διαπραγματεύσεων, «ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε θα ήταν να συζητήσουμε το κυπριακό ζήτημα στη βάση κράτους προς κράτος».