Τέσσερα περιστατικά της Ινδικής μετάλλαξης εντοπίστηκαν στην Κύπρο, μετά από εξειδικευμένες εξετάσεις που έγιναν σε δείγματα θετικών στον ιό SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας παράλληλα εντοπίστηκαν 131 περιστατικά του βρετανικού στελέχους και 2 του νοτιοαφρικανικού στελέχους.

Τα δείγματα αφορούν κρούσματα που είχαν εντοπιστεί κυρίως την περίοδο Απριλίου.

Σε σχέση με τα δείγματα όπου εντοπίστηκε το ινδικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, το Υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι αφορούν πολίτες από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας (τρίτες χώρες) που έφτασαν κατόπιν εξασφάλισης ειδικής άδειας.

Στη βάση των μέτρων που λαμβάνονται στη Δημοκρατία, όλα τα άτομα που φτάνουν από χώρες της Γκρίζας Κατηγορίας οφείλουν να παραμείνουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού 14 ημερών και υποβάλλονται σε τεστ PCR είτε 72 ώρες πριν την αναχώρησή τους ή κατά την άφιξη τους στην Κύπρο.

 Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα άτομα αυτά είχαν αφιχθεί από την Ινδία (3 άτομα), το Πακιστάν (1 άτομο), τις Φιλιππίνες (1 άτομο) και το Νεπάλ (1 άτομο) και είχαν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία της Δημοκρατίας για υποχρεωτικό περιορισμό 14 ημέρων. Με τη θετικοποίησή τους, μεταφέρθηκαν στον ειδικό χώρο απομόνωσης στην Τερσεφάνου και δεν είχαν επαφές με άλλα άτομα.