Σε εμπρησμό οφείλεται η χθεσινή πυρκαγιά στον πρώην Τουρκοκυπριακό κινηματογράφο της Τ/Κ συνοικίας Λεμεσού στην οδό Μεστζίτ, σύμφωνα με την Αστυνομία αλλά και την Πυροσβεστική Υπηρεσία την οποία επικαλείται σε σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Λεμεσού.

Σύμφωνα με την Αστυνομία Λεμεσού επι του παρόντος δεν υπάρχει κάποια κατεύθυνση η πληροφορία αναφορικά με τους δράστες του εμπρησμού και οι εξετάσεις στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Κινηματογραφου ανιχνευθηκαν με ειδική συσκευή που διαθέτει η Πυροσβετική Υπηρεσία,  αναθυμιάσεις εύφλεκτης ύλης.

Από την Αστυνομία Λεμεσού μας λέχθηκε πως δεν προκύπτει μέχρι στιγμής σύνδεση του εμπρησμού με την επίθεση στο τζαμί Αρναούτ στη Λεμεσό την οποία κατήγγειλε μέσω ανακοίνωσης η Διοίκηση των Κυπριακών Ιδρυμάτων στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΚΑΦ, η επίθεση σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες, όταν άγνωστοι έγραψαν συνθήματα και προκάλεσαν ζημιές σε τοίχους γύρω από το τζαμί.

Ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει στην ανακοίνωση του για την πυρκαγιά, πως μεριμνά για τις απαραίτητες άμεσες εργασίες που αφορούν στην ασφάλεια και προστασία  του κοινού και συνεργάζεται με τον Τομέα Διατήρησης, για τις προβλεπόμενες σωστικές εργασίες στο κτίριο.

Ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως από  την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς, λειτουργός του μετέβη επί τόπου και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με την ασφάλεια και την προστασία του κοινού.

Προσθέτει πως το υποστατικό το οποίο είναι διατηρητέο και δεν χρησιμοποιείτο, υπέστη εκτεταμένες ζημιές και όπως προκαταρκτικά ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά προκλήθηκε από εμπρησμό και η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Αστυνομία για περαιτέρω διερεύνηση.

Σύμφωνα με την τοπική Αρχή η Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, λειτουργοί της οποίας παρίσταντο και κατά την διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς,  έχει ήδη ενημερωθεί και μετά την ολοκλήρωση των ενεργειών της Πυροσβεστικής θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση συναίνεσης και για την αποκατάσταση της διατηρητέας οικοδομής.

Ο Δήμος Λεμεσού επισημαίνει πως από το  2015 είχε ζητήσει από το Υπουργείο Εσωτερικών την παραχώρηση του υποστατικού το οποίο είχε προκαταρκτικά εντάξει στα έργα που συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ώστε να προχωρούσε σε συντήρηση για αξιοποίηση του για κοινωνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης των δυτικών συνοικιών του Δήμου.

Συμπληρώνει πως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του, δεν κατέστη δυνατό να του παραχωρηθεί γιατί το υποστατικό ήταν μισθωμένο σε δικαιούχο πρόσφυγα.

Πρόσφατα, και μετά που ο Δήμος διαπίστωσε  ότι η δέσμευση για το υποστατικό άρθηκε, αιτήθηκε εκ νέου περί τα μέσα του 2023 την παραχώρηση του υποστατικού ώστε να προχωρήσει σε συντήρηση και αξιοποίηση του.

Στις 4 Μαίου 2024 ο Κλάδος Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών ενημέρωσε το Δήμο ότι το αίτημα του δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί.