Του Πόλυ Χαραλάμπους

Προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου, στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ότι «για δεκαετίες εμείς χάναμε δυο χρόνια από τη ζωή μας». Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για κατ’ εξαίρεση αναστολή της στρατιωτικής θητείας, σε όσους εξασφάλισαν θέση για σπουδές στη Βρετανία. Για να προλάβουν τα χαμηλά δίδακτρα πριν το Brexit.

Η ατάκα του Υπουργού δεν μας εξέπληξε, επειδή οι πλείστοι από τις γενιές που… προλάβαμε να φοράμε τα στρατιωτικά άρβυλα για 26 μήνες, εκστομίσαμε αρκετές φορές τη συγκεκριμένη κουβέντα. Όμως, άλλο πράγμα είναι να προβαίνει σε τέτοια τοποθέτηση (από αέρος) ένα δημόσιο πρόσωπο, κι άλλο ένας απλός πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπήρχαν αρκετά άλλα επιχειρήματα, για να δικαιολογηθεί η κυβερνητική απόφαση, να διευκολύνει τα παιδιά που εξασφάλισαν θέσεις σε Βρετανικά πανεπιστήμια για να γλιτώσουν αρκετά λεφτά για τις σπουδές τους. Επίσης, ο Υπουργός Παιδείας υπέπεσε σε αυτή τη «γκάφα», σε μια εποχή που γενικότερα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Σε μια εποχή, που δέχεται –δικαιολογημένα– κριτική, για μη ικανοποιητική διαχείριση των ζητημάτων, που αφορούσαν την προετοιμασία για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αν θυμάστε, και κατά την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά, όταν τα σχολεία έκλεισαν λόγω κορωνοϊού, χάθηκε παρά πολλής χρόνος, μέχρι να… λειτουργήσει το σύστημα για μαθήματα εξ αποστάσεως (μέσω τηλεδιάσκεψης). Ήταν τεράστιο το «ολίσθημα» του Προ-Προ, επειδή το μήνυμα που πήγαινε γενικότερα στην κοινή γνώμη, ήταν γιατί να διατηρούμε την Εθνική Φρουρά.

Όπως λέμε πολλοί ότι «χαραμίσαμε 26 μήνες από τη ζωή μας», δεν δικαιούνται να λένε και οι σημερινοί εθνοφρουροί, όπως κι αυτοί που θα καταταγούν τα επόμενα χρόνια, ότι «σπαταλούν άδικα 14 μήνες»;

Διερωτώνται, πάντως, αρκετοί πολίτες (μεταξύ αυτών και υποστηρικτές του Κυβερνώντος κόμματος), γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τόσο μεγάλη «αδυναμία» στον συγκεκριμένο άνθρωπο και συνεχίζει να τον διορίζει σε σημαντικά πόστα…

Η ανεπάρκεια του στη διαχείριση κρίσεων έχει φανεί παρά πολλές φορές, όλα αυτά τα χρόνια που κατέχει δημόσια αξιώματα. Παρόλα αυτά συνεχίζει να του δίδει τη δυνατότητα να κάθεται… «πρώτο τραπέζι πίστα» στα Κυβερνητικά σχήματα.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6