Νέος όροφος θα ανεγερθεί στο υφιστάμενο κτίριο θαλασσαιμίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο με δαπάνη σχεδόν 5 εκ. ευρώ, δήλωσε την Τετάρτη, η Υπουργός Υγείας Πόπη Κανάρη, μετά από συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κ. Κανάρη ανέφερε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ΟΚΥπΥ και του Αντιαναιμικού  Συνδέσμου για την μεταφορά κονδυλίου ύψους περίπου 1.700.000 ευρώ από τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο προς τον ΟΚΥπΥ, στην βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου το 2019.

Αυτό έγινε, συνέχισε, προκειμένου να αξιοποιηθεί αυτό το ποσό για την δημιουργία ανεξάρτητου κέντρου θαλασσαιμίας.

Όπως εξήγησε, αυτό το ποσό είχε παλαιότερα δοθεί στον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για να αναλάβει το έργο αλλά στην συνέχεια ο ΟΚΥπΥ ανέλαβε με πρωτοβουλία να το ολοκληρώσει γι αυτό και μεταφέρονται αυτά τα χρήματα πίσω από τον Αντιαναιμικό Σύνδεσμο στον ΟΚΥπΥ .

«Το έργο αυτό βασικά θα είναι με την ανέγερση ενός νέου ορόφου στο υφιστάμενο κτίριο της θαλασσαιμίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Αυτός ο νέος όροφος θα είναι ημερήσιας φροντίδας, όπως και πριν για τους θαλασσαιμικούς και θα είναι ένας χώρος αξιοπρεπής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Επίσης, στο υφιστάμενο κτίριο της Θαλασσαιμίας στο Μακάρειο Νοσοκομείο θα γίνουν μετατροπές έτσι που να στεγαστεί το παιδοενδοκρινολογικό τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου και θα παραμείνει και το εργαστήριο Μεσογειακής Αναιμίας», σημείωσε.

Η δημιουργία αυτού του ανεξάρτητου κέντρου, είπε η Υπουργός, θα ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό του ΟΚΥπΥ που αφορά την υλοποίηση έργων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, το παιδοενδοκρινολογικό τμήμα και το τμήμα Λοιμώξεων και Εργαστηρίου Μεσογειακής Αναιμίας.

Το συνολικό κόστος αυτού του σχεδιασμού από τον ΟΚΥπΥ περιλαμβανομένης και της δημιουργίας του Κέντρου Θαλασσαιμίας θα ανέλθει στα 4,5 εκ. 876 χιλιάδες ευρώ.