Το μπαλάκι στα κόμματα για τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη έριξε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σημειώνοντας ότι εάν την δημοσιοποιήσουν ως έχει, θα πρέπει να αναλάβουν την όποια νομική ευθύνη στη βάση του νόμου για προστασία των τραπεζικών δεδομένων.

Η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή συνεδρίασε το πρωί υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής ο οποίος μετά από εκτεταμένη συζήτηση που έγινε για το περιεχόμενο της λίστας και το ενδεχόμενο δημοσιοποίησής της, μοίρασε την περιβόητη λίστα στους βουλευτές. Όλοι οι βουλευτές παρέδωσαν τη λίστα πίσω στον πρόεδρο της Βουλής.

Μετά από συνεννόηση που είχε με τον Γενικό Εισαγγελέα και την Επίτροπο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, όπως είπε ο Δημήτρης Συλλούρης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση της λίστας ενδεχομένως να είναι και παράνομη πράξη. Η λίστα, όπως είπε, θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί μόνο μετά από έρευνα σε βάθος, με δημοσιοποίηση κάθε ονόματος ξεχωριστά και με αιτιολόγηση για τους λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Ο πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για επιπολαιότητα από μέρους της τέως Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Αποκάλυψε ότι στην λίστα περιλαμβάνονται λίστες μη εξυπηρετούμενων δανείων από έξι πιστωτικά ιδρύματα:

• Ελληνική Τράπεζα • Alpha Bank • Eurobank • Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης • ΚΕΔΙΠΕΣ (Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων) • Τράπεζα Κύπρου και κατ’ επέκταση της Λαϊκής.

Όλα τα ιδρύματα, πλην της ΚΕΔΙΠΕΣ, έχουν ημερομηνία δανείων Δεκέμβριο του 2018. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, στη λίστα υπάρχουν μερικές εκατοντάδες ονόματα στα οποία περιλαμβάνονται και ονόματα πρώην υπουργών. Ο Δημήτρης Συλλούρης έφερε διάφορα παραδείγματα, βάσει των οποίων, όπως είπε, η λίστα δεν είναι αξιόπιστη. Είπε ότι υπάρχουν μέσα δάνεια πέντε βουλευτών και άλλων πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων που αναφέρονται ως μη εξυπηρετούμενα αλλά είναι εξυπηρετούμενα. Βουλευτής, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, υπάρχει στη λίστα επειδή έχει δέκα ευρώ μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Σε άλλες περιπτώσεις, άτομα φαίνονται να έχουν και εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σχεδόν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στην ad hoc επιτροπή που έχει συσταθεί για την εξέταση της λίστας Γιωρκάτζη, συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο κ. Συλλούρης, να μη δημοσιοποιηθεί άμεσα. Την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας ζήτησε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, σημειώνοντας ότι εάν η Βουλή αποφασίσει να μη δοθεί η λίστα στη δημοσιότητα, θα ζητήσουν τη δημοσιοποίηση από τον Κεντρικό Τραπεζίτη και μετά από συμβουλή των νομικών τους εκπροσώπων.

Τη Δευτέρα η ad hoc κοινοβουλευτική επιτροπή θα συνεδριάσει για να αποφασίσει αν θα δημοσιοποιηθεί η λίστα ή όχι και στη συνέχεια η Ολομέλεια της Βουλής της 17ης Ιουλίου θα λάβει την τελική απόφαση.

Αξιολόγηση της λίστας πριν τη δημοσιοποίηση

Μιλώντας εκ μέρους της Αλληλεγγύης ο βουλευτής, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη των αρχηγών κανένας δεν ζήτησε την άμεση δημοσιοποίηση της λίστας αναλαμβάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη, ενώ σημείωσαν ότι πρέπει να τύχει αξιολόγησης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι η λίστα πρέπει να αξιολογηθεί καθώς θα ήταν άδικο να διαπομπευθούν πρόσωπα άδικα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι η λίστα πρέπει να δημοσιοποιηθεί μετά από μια προκριματική διαδικασία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης παρατήρησε ότι η λίστα με όσα περιγράφηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής, μπορεί να μην περιλαμβάνει πρόσωπα που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης αλλά μόνο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Δημήτρης Στρατής