Ενώπιον του μόνιμου κακουργιοδικείου Λευκωσίας παρουσιάστηκαν σήμερα οι τέσσερις κατηγορούμενοι για μια από τις πολλές υποθέσεις των «χρυσών» διαβατηρίων, ωστόσο με τον νέο χρόνο ίσως προκύψουν εξελίξεις.

Στην υπόθεση του ντοκιμαντέρ του διεθνούς ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνη, ο εκ των διευθυντών της εταιρείας Τζιοβάνη Αντώνης Αντωνίου και ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης.

Η ομάδα των δικηγόρων του κ. Συλλούρη που εκπροσωπείται από τον Κρις Τριανταφυλλίδη και ο δικηγόρος των Τζιοβάνη και Αντωνίου Γιώργος Παπαϊωάννου ήγειραν εκ νέου προδικαστικές ενστάσεις.

Αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην συμμετοχή στου Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προηγούμενη ιδιότητα τους ως υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης. Σημείωσαν ότι οι Σαββίδης και Αγγελίδης συμμετείχαν στην έγκριση των υπό διερεύνηση πολιτογραφήσεων και στο κατά πόσον το αλλοδαπό πρόσωπο που αναφέρεται στην κατηγορία 4 και 5 είναι υπαρκτό.

Ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης έθεσε και ένα πλαίσιο παραδεκτών γεγονότων επτά σημείων και τόνισε πως εάν δεν γίνει αποδεκτό από την κατηγορούσα αρχή, το κράτος δηλαδή, είναι έτοιμος να καλέσει για μαρτυρία τον γενικό και βοηθό γενικό εισαγγελέα αλλά και τον Υπουργό Εσωτερικών. Όπως είπε, στα παραδεκτά γεγονότα είναι και οι εγκρίσεις που έδωσαν οι Σαββίδης και Αγγελίδης τις πολιτογραφήσεις που αναφέρονται στο κατηγορητήριο.

Η δίκη έλαβε αναβολή για τις 11 Ιανουαρίου, καθώς η κατηγορούσα αρχή ζήτησε χρόνο να μελετήσει και να απαντήσει σε σχέση με το προτεινόμενο πλαίσιο των παραδεκτών γεγονότων.

Σε αντίθεση με τους άλλους δύο δικηγόρους ο Ανδρέας Πιττάτζιης ο οποίος εκπροσωπεί ως νομικός που είναι τον εαυτό του, δεν έφερε οποιαδήποτε ένσταση. Απάντησε στις πέντε κατηγορίες μη παραδοχή. Και πρόσθεσε ότι δεν επιδιώκει απλώς την αθώωση αλλά την δικαίωση. Η ακροαματική διαδικασία για τον κ. Πιττάτζιη ορίστηκε στις 8 και 9 Μαρτίου του 2023.

Οι κατηγορίες αφορούν τα αδικήματα της συνομωσίας για καταδολίευση της δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του νόμου που κυρώνει την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για ποινικοποίηση της διαφθοράς.