Άρχισε σήμερα ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου η κορυφαία θεσμική σύγκρουση, ανάμεσα στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή η οποία συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ανώτατο καλείται να εξετάσει αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη με αιτιολογικό την ανάρμοστη συμπεριφορά, με τους δικηγόρους του Γενικού Ελεγκτή να καταθέτουν προδικαστική ένσταση σε σχέση με το κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας είναι ο αρμόδιος για να εγείρει ένα τέτοιο θέμα.

Με την έναρξη της διαδικασίας στις 10 το πρωί, ένας εκ των δικαστών, ο Νικόλας Σάντης, ζήτησε την εξαίρεση του από τη διαδικασία, καθώς ο γιός του εργάζεται σε ένα από δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν τον Γενικό Ελεγκτή. Το αίτημα του κ. Σάντη έγινε δεκτό.

Εξαίρεση ζήτησε επίσης μια δικαστής του οκταμελούς Συμβουλίου, επειδή γραφείο που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα χειρίζεται υπόθεση του συζύγου της. Άλλη μια δικαστής ζήτησε εξαίρεση επειδή γραφείο που εκπροσωπεί τον Γενικό Ελεγκτή χειρίζεται υπόθεση του αποβιώσαντα πατέρα της. Και για τις δύο οι πλευρές του Γενικού Εισαγγελέα και του Γενικού Ελεγκτή δεν έφεραν ένσταση για να συνεχίσουν να παρακάθονται στο Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου, Αντώνης Λιάτσος επισήμανε ότι ο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο Συνεδριάζει ως Συμβούλιο προκειμένου να εξετάσει την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Είπε ότι σε αυτό το προκαταρτικό στάδιο, θα γίνει προγραμματισμός της διαδικασίας και τόνισε ότι οι προεκτάσεις της υπόθεσης αυτής επιβάλλουν την πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων. Επιβάλλεται επίσης η γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης αλλά και η να διαφυλαχθεί ότι δεν θα εκτροχιαστεί.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο Ντίνος Καλλής που εκπροσωπεί τον Γενικό Εισαγγελέα ζήτησε αποκάλυψη εγγράφων, σημειώνοντας ότι η άλλη πλευρά επιχειρεί να ερμηνεύσει την υπόθεση Ερωτοκρίτου. «Δεν έχουμε πρόβλημα να ακούσουμε την προδικαστική ένσταση φτάνει να τεθεί ορθά», πρόσθεσε.

Ο Τζο Τριανταφυλλίδης, εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή συμφώνησε ότι κατά προτεραιότητα θα πρέπει να εκδικαστεί η πρώτη προδικαστική ένσταση και ζήτησε χρόνο μερικών ημερών, με την πλευρά του Εισαγγελέα, να μην φέρει ένσταση.

Μετά από αυτή την εξέλιξη η εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή μεταφέρθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, 29 Μαΐου στις 9 το πρωί.

Κατά την έξοδο του από το Ανώτατο Δικαστήριο ο Γενικός Εισαγγελέας επισήμανε ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε δηλώσεις.