Αναστέλλεται η 48ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τις 2 και 3 Ιουλίου οι γιατροί του δημοσίου, ύστερα και από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Οι συντεχνίες των γιατρών και ο ΟΚΥπΥ παρακάθισαν από το πρωί για πέντε ώρες σε σύσκεψη με τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Δαμιανού σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας Μιχάλη Δαμιανού, με τις δύο πλευρές ΟΚΥπΥ – Συντεχνίες κυβερνητικών ιατρών ΠΑΣΥΚΙ/ΠΑΣΥΔΥ και με τη συμμετοχή του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Κατά τη διαπραγμάτευση υπήρξε παρέμβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και πρόσκληση για διάλογο, στην οποία όλες οι πλευρές απάντησαν θετικά.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συμφωνήθηκε η συνομολόγηση νέου πλαισίου για τη συμφωνία 2024-2026 με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας ως διαμεσολαβητή και του ΠΙΣ ως παρατηρητή. Καταληκτική ημερομηνία για τη συνομολόγηση του εν λόγω πλαισίου έχει οριστεί η 31η Οκτωβρίου 2024.

Συμφωνήθηκε όπως αποσυρθεί η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΥπΥ ημερομηνίας 25 Ιουνίου 2024.

Επίσης, για την οικονομική πτυχή του θέματος που αφορά το έτος 2023 ορίστηκε να διέλθει των οικονομικών στοιχείων, στη βάση της υφιστάμενης συμφωνίας, ανεξάρτητος Οίκος, κοινά αποδεκτός και από τις δύο πλευρές. Το αποτέλεσμα που θα παρουσιάσει ο ανεξάρτητος Οίκος θα είναι δεσμευτικό για τα εμπλεκόμενα μέρη.

Πηγή: ΚΥΠΕ