Την ομόφωνη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Λεμεσού ότι στην περίπτωση που θα κριθεί πως πρέπει να μετακινηθεί το μουσείο της πόλης σε άλλο χώρο, είναι αυτονόητο πως αυτός πρέπει να είναι μέσα στον αστικό ιστό της Λεμεσού, εξέφρασε με δηλώσεις του στο Κανάλι 6, ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης.

Ο δήμαρχος Λεμεσού τόνισε πως δεν μπορεί η κυριότερη μουσειακή υποδομή μιας σύγχρονης πόλης να μην βρίσκεται εντός της και να μην αποτελεί μέρος του πολιτιστικού δικτύου της που συναποτελείτε από μια σειρά από πολιτιστικές υποδομές που πρέπει να γειτνιάζουν και να δημιουργούνται οι απαραίτητες συνεργίες για προβολή, ανάδειξη κι ενίσχυση της προσβασιμότητας, σε αυτές.

Το Δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού ασχολήθηκε με το θέμα σε χθεσινή του συνεδρία ενόψει των συναντήσεων που θα ακολουθήσουν γι’ αυτό, την ερχόμενη Πέμπτη με το ΕΒΕΛ και την ΕΤΑΛ και στις 28 του μηνός με τον Υπουργό Μεταφορών, ο οποίος στην τελευταία Γενική συνέλευση του ΕΒΕΛ είχε αναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης για ανέγερση νέου μουσείου για τη Λεμεσό.

Όπως μας ανέφερε ο Δήμαρχος Λεμεσού συζητήθηκαν κάποιες προτάσεις για νέα τοποθεσία του μουσείου στην περίπτωση που το Υπουργείο θα ήθελε τη μετακίνηση του από το χώρο που βρίσκεται σήμερα.

Πρόσθεσε πως οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν και με τους άλλους φορείς της πόλης και θα τεθούν στον Υπουργό.

Ο Νίκος Νικολαΐδης επισήμανε πως το σημαντικό είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση με την ουσιαστική αναβάθμιση του μουσείου όπως έχει εξαγγείλει για να αποκτήσει επιτέλους η Λεμεσός ένα μουσείο με το επίπεδο και την εμβληματικότητα που της αρμόζει, ένα ολοκληρωμένο, διαδραστικό τεχνολογικά αναβαθμισμένο μουσείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού μας ο δήμος θα προτείνει για ανέγερση του νέου Μουσείου τον μεγάλο χώρο στάθμευσης του Εναερίου, τα ακίνητα Επαμεινώνδα και την επίχωση που θα δημιουργηθεί επί της Ακταίας οδού.

Ως γνωστό, ο Δήμος Γερμασόγειας, ο δήμος Αγίου Αθανασίου και μια σειρά από κοινότητες της ανατολικής Λεμεσού, έχουν ζητήσει με επιστολή τους προς τον αρμόδιο Υπουργό, όπως η χωροθέτηση του νέου αρχαιολογικού μουσείου Λεμεσού γίνει στην ευρύτερη περιοχή του αρχαιολογικού χώρου της Αμαθούντας.

Η σχετική επιστολή προσυπογράφεται από τους δημάρχους Γερμασόγειας και Αγίου Αθανασίου καθώς και από τους κοινοτάρχες Μουταγιάκας, Αγίου Τύχωνα, Παρεκκλησιάς, Πύργου, Μονής, Μοναγρουλίου, Φοινικαριών και Ακρούντας.

Όπως σημειώνουν στην επιστολή, «ο φυσικός χώρος για τη δημιουργία του μουσείο είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Αμαθούντας». Επιπρόσθετα θεωρούν ότι το μουσείο μπορεί να ενταχθεί στο συνολικό σχεδιασμό του αρχαιολογικού πάρκου Αμαθούντας και του αρχαίου λιμανιού.