Άρχισαν τα σενάρια για τον νέο Πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Επτακομματική Βουλή με πολλά νέα πρόσωπα έφεραν τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν χθες.

Η Βουλή ανανεώνεται κατά 33%. Συγκεκριμένα, από τους 56 βουλευτές, οι 20 εκλέγονται για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο. Υπάρχουν και αρκετοί βουλευτές που είχαν εκλεγεί στο παρελθόν και επανέρχονται στο κοινοβούλιο, αλλά και βουλευτές που συνεχίζουν για δεύτερη ή και τρίτη συνεχή θητεία.

Νεαρότερος βουλευτής που εξελέγη είναι ο Σωτήρης Ιωάννου, μόλις 26 ετών, που κατέλαβε έδρα με το ΕΛΑΜ στην Λάρνακα.

Αρχαιότερος βουλευτής που εξελέγη είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας, που εκλέγεται για άλλη μια φορά με το ΔΗΚΟ στην επαρχία Αμμοχώστου και διάγει το 70o έτος της ηλικίας του.

Φαίνεται ότι μειώνεται ο ηλικιακός μέσος όρος, καθώς αρκετοί βουλευτές που εξελέγησαν είναι κάτω των 40 ετών.

Τρεις βουλευτές συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, είχαν δηλαδή γονείς που πέρασαν στο παρελθόν από τα έδρανα της Βουλής. Από το ΑΚΕΛ ο Χρίστος Χριστόφιας είναι ο γιος του μακαρίτη τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γιώργος Κουκουμάς είναι ο γιος της Σκεύης Κουκουμά. Από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Νίκος Γεωργίου είναι γιός του μέχρι πρότινος βουλευτή του κόμματος, Γιώργου Γεωργίου.

Μειωμένος για άλλη μια φορά είναι ο αριθμός των γυναικών που εξελέγησαν. Γυναίκες μέλη του κοινοβουλίου είναι μόλις οκτώ.

Πρώτη σε σταυρούς προτίμησης από όλους τους υποψήφιους ήταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου με το ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Ακολουθεί ο Δημήτρης Δημητρίου με τον ΔΗΣΥ με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο του συνδυασμού.

Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, άρχισαν ήδη τα σενάρια που σχετίζονται με τις ενδεχόμενες συμμαχίες που θα γίνουν για την Προεδρία της Βουλής. Δεν θα ήταν αρνητικός στην διεκδίκηση της Προεδρίας ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Σενάρια φέρουν τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ να εξετάζει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την Προεδρία, ενώ ο ίδιος, κληθείς να απαντήσει για το θέμα, είπε ότι δεν αποκλείεται τίποτε. Δεν είναι αρνητικό ούτε το Κίνημα Οικολόγων σε μια ενδεχόμενη στήριξη κ. Θεοπέμπτου για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει κατά πόσον ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ, Μάριος Καρογιάν, θα θελήσει να διεκδικήσει για άλλη μια φορά την προεδρία της Βουλής και κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί τελικά το σενάριο της παραίτησής του, για να εισέλθει στο κοινοβούλιο ο Άγγελος Βότσης.